Vilka bönor är nyttigast?
Bönor är rika på kostfiber, proteiner, vitaminer och mineraler, men vilka bönor är egentligen allra hälsosammaste?
Bönor är rika på kostfiber, proteiner, vitaminer och mineraler, men vilka bönor är egentligen allra hälsosammaste?
Bönor en ganska bred grupp livsmedel som inte går att rangordna efter hur hälsosamma de är.
Den goda nyheten är dock att bönor i allmänhet är en superhälsosam matvara, oavsett sort.
Gröna bönor är en grönsak i samma kategori som broccoli eller spetskål. De är mycket kalorisnåla och rika på vätska.
Torkade bönor, till exempel kidneybönor eller svarta bönor, kan däremot jämföras mer med en protein- eller stärkelsekälla, eftersom de innehåller betydligt mer kolhydrater och protein än andra grönsaker.
Läs också:: Kaloritabell för bönor
Kort sagt kan man säga att alla bönor är baljväxter, men alla baljväxter är inte bönor.
Vill du minimera antalet kalorier? Då är gröna bönor, även kallade haricots verts, ett bra val. De mättar för få kalorier och ger samtidigt bra fibrer och C-vitamin.
Om du däremot letar efter en alternativ proteinkälla som både är hållbar och innehåller fibrer är torkade bönor ett bättre val.
De nordiska näringsrekommendationerna rekommenderar att vi äter en både växtbaserad och fiberrik kost, och här är bönor av alla slag ett självklart val på tallriken.
Om det ska vara enkelt är bönor på burk eller frysta edamamebönor ett hälsosamt alternativ till vardagsmat, eftersom de är lätta att tillaga på nolltid och mättar bra tack vare den höga proteinhalten.
Läs också: Är baljväxter på burk lika nyttiga?
Jämför du med andra proteinkällor som kött eller ägg är bönor ett riktigt billigt livsmedel som ger mättnad för en liten peng. Kort sagt kan du inte gå fel, oavsett vilken sorts bönor du serverar.