Hur ska jag äta när jag är gravid?

Jag vet att gravida kvinnor eller kvinnor som vill bli gravida ska ha rikligt med B-vitaminet folsyra, men finns det andra ämnen som är viktiga?

SVAR:

Både när du planerar att bli gravid och när du är det finns det viktiga ämnen som du bör få tillräckligt av i din kost. Det är viktigt med mineraler som jod och kalk under en graviditet. Om fostret får brist på jod, kan det få inverkan på barnets mentala utveckling.

Det rekommenderade dagliga intaget av jod är 150 mikrogram för vuxna, 175 mikrogram för gravida och 200 mikrogram för ammande. Men eftersom mycket få livsmedel är naturligt rika på jod (till exempel fisk, skaldjur, vatten och mjölk), kan det bli aktuellt att ta ett tillskott. Bordssalt har tillsatts jod, men större mängder salt rekommenderas inte.

Då är det bättre att dricka lite mer mjölk än normalt, mjölk ger utöver ett tillskott av jod, också kalk som är bra för gravida. Det är viktigt att inte få kalkbrist under en graviditet.

Kostanalyser från institutet för näringslära i Köpenhamn visar, att om mjölk utesluts ur kosten får man i genomsnitt 50 mg jod mindre.

Kvinnor som inte dricker mjölk eller äter mjölkprodukter får lätt ett kalkunderskott och därmed ökar risken för havandeskapsförgiftning och högt blodtryck.

Ett tillskott av D-vitamin kan vara en bra idé om du är gravid, eftersom vitaminet är en förutsättning för att kroppen ska kunna uppta kalcium.

LÄS OCKSÅ: Folsyra är viktigt för gravida