Är det bra eller dåligt för förhållandet att sova var för sig?

Fler och fler par skaffar var sitt sovrum. Vilka är vinsterna, och hur påverkar det sexlivet? Vi undersöker om valet att sova själv innebär början till slutet, eller snarare ger relationen en nytändning.

Eget sovrum

EGET SOVRUM - Drömmer du om att stänga dörren till ditt eget sovrum? Det kan faktiskt vara ett lyft för förhållandet, förklarar sexolog Sara Skaarup.

© iStock

Fönstret i Marias sovrum står alltid öppet. Temperaturen ska vara låg för att hon ska kunna somna. På väggarna sitter guldramar och på sängbordet står massor av stearinljus. Alla skärmar och lysande standbyknappar är bannlysta.

Lyssna dig ner i varv och få ny energi med guidade andningsövningar

I rummet bredvid – hennes mans – är det alltid varmt. Elementet är påslaget. Vid sidan av sängen står en dator så att han kan ligga och titta på film eller spela datorspel.

“Vi har väldigt olika uppfattning om hur ett sovrum ska vara,” säger 48-åriga Maria Sørensen. Det är inget konstigt med det. Men ändå är det långt ifrån alla som tar steget fullt ut och flyttar in i var sitt sovrum, som hon och hennes man har gjort.

“Det är fortfarande ett tabu, för det läses in mycket i att man sover var för sig. Det finns en förväntan att lyckliga par ska sova tillsammans. Dubbelsängen är en väldigt stark norm, som folk aldrig ifrågasätter,” säger sexolog och parterapeut Sara Skaarup och tillägger: “Men det tror jag faktiskt att många skulle må bra av att överväga.”

När par som är hos henne uttrycker en längtan efter ett eget sovrum, upplever hon att det kan vara svårt att ta upp utan att riskera att såra den andra. Ofta är det kvinnan i en heterosexuell relation som tar upp ämnet.

Fritt från snarkningar

Det finns enligt sexologens erfarenhet tre orsaker till varför kvinnor vill flytta ut från den gemensamma sängen:

“För det första är det en praktisk anledning, som om partnern snarkar, eller att man är A- och B-människor, med olika tider, så att det går ut över sömnen,” säger Sara Skaarup.

Har du sovit dåligt tillräckligt många nätter i sträck kan vem som helst längta efter ett natts ostörd sömn. Det är välkänt och väldokumenterat att sömn är ett måste för att vi ska må bra – både fysiskt och psykiskt.
Det råder inga tvivel om att det är flest kvinnor i den gruppen. De har nämligen oftare sömnbesvär än män.

I en undersökning från 2022, där Kantar Sifo har kartlagt svenskarnas sömnvanor har hela 7 av 10 (68%) uppgett att de någon gång sovit dåligt det senaste året. Och könsfördelningen är ojämn. Kvinnor (76%) har haft mer sömnproblem än män (61%).

Den andra orsaken till varför önskemålet om att få sova ensam uppstår är att man kan känna sina egna behov tydligare med åldern.

“För oss har det gjort att vi har fått ett bättre sexliv och ökad sexlust. Vi har inte lika många snabbisar längre.
— Maria Sørensen (48)

Behov av att vara ifred

“Många upplever att behoven förändras. Det är en sak att vara nyförälskad. Men det är något helt annat att vara 45 eller 55 och ha varit tillsammans med sin partner i många år. Då finns det kanske ett större behov av ökad individualitet än mer samvaro,” förklarar Sara Skaarup.

För Maria och hennes man stämmer den beskrivningen:
“Om vi ska fortsätta att leva tillsammans under de kommande 50 åren, så är det viktigt att vi inte sitter i varandras knän hela tiden, utan däremot ge varandra utrymme att få blomstra i relationen,” är Marias argument.

Både hon och hennes man är socialt introverta, så de värdesätter egentid.

“När jag kan dra mig tillbaka till mitt eget utrymme ger det mig energi, vilket är positivt för både mig själv och naturligtvis även för min familj”.

Deras sovrum är just deras personliga rum, så Maria skulle aldrig lägga sig i hur hennes man väljer att inreda sitt sovrum.

“Vi lägger oss inte heller i när den andra går och lägger sig,” säger hon.

Hm... men när har de sex då, tänker du kanske. Har man över huvud taget något samliv när partnern sover i ett annat rum? Den frågan återvänder vi till senare, för först ska vi ta upp den tredje anledningen som sexologen och parterapeuten nämner till att vilja ha ett eget sovrum. Och den handlar faktiskt också om just sex...

Känner sig jagad

Enligt sexologen känner sig en del kvinnor i heterosexuella relationer som att de blir jagade när de närmar sig dubbelsängen. Det kan vara utmattande om din man vill ha sex varje kväll och det känns som en plikt att ge honom vad han vill ha. Du vill bestämma över din egen kropp och sover kanske bättre när din man inte är hemma.

“När man stöter på en sexuell avmattning blir det tydligt att sexlivet inte är vad det en gång var,” säger Sara Skaarup.

Olika sexuella behov och sexlust? Jo tack, det har vi hört talas om. Men om det är lite svårt att möta varandras sexuella behov och ni skaffar varsitt sovrum, är det inte samma sak som att ge upp sexlivet helt? Eller kan det snarare ge en nytändning?

“Det kan vara bägge delar. Det handlar om med vilken intention man gör det. Det kan också vara att ge varandra tid att ladda upp. Ni går tillbaka till stadiet innan ni flyttade ihop,” förklarar sexologen och parterapeuten.

Vill du komma över?

Medan de flesta par omedvetet står och borstar tänderna sida vid sida och snubblar in i sin fasta sida av sängen, där de sedan har sex på samma sätt, går det helt annorlunda till hemma hos Maria och hennes man:

“Hos oss är det ingen autopilot. Vi är tvungna att återupptäcka oss själva. När vi vill, eller det är länge sedan, kan vi säga till varandra: ‘ska vi inte sova tillsammans ikväll?’ Sedan kan vi göra det tre dagar i sträck, och sedan kanske vi behöver en paus från varandra igen,” säger hon.

Hennes erfarenhet är att det har betydelse att hon bara bjuder in mannen – eller blir inbjuden till honom – när de faktiskt är på humör att vara intima.

“För oss har det gjort att vi har fått ett bättre sexliv och ökad sexlust. Vi har inte lika många snabbisar längre. Vårt sexliv har blivit mer intensivt och närvarande. När vi verkligen väljer varandra så vill vi både, och får hela paketet,” säger hon.

Enligt sexologens erfarenhet är det så att lite distans mellan partners paradoxalt nog kan leda till mer intimitet. För kvinnor handlar det bland annat om att komma ur mammarollen, för att sexlusten över huvud taget ska kunna dyka upp:

“Kvinnan i en heterosexuell relation är oftast den den som tar störst ansvar hemma, och är så uppmärksam på andras behov att hon inte lägger märke till sina egna. Saker kan bli för familjära för att kunna kännas sexiga och spännande. En relation blir som tryggast när vi vet var den andra är. Sexlust däremot, blommar som bäst när allt inte är förutsägbart.

Sover man var för sig kan det bidra med ett spänningselement att kunna bjuda in den andra till sin säng,” säger Sara Skaarup.

Det finns dock inget universalt recept på hur intimiteten bäst hålls levande, för vi är alla olika. Och det som kändes viktigt och naturligt tidigare i livet kan ha ändrats. Så sätt dig ner och fundera på hur du helst vill sova och varför.

Det gjorde Maria, och på frågan om varför hon skaffade eget sovrum först i mitten av 30-årsåldern svarar hon:

“För att jag var omogen innan. Och jag tänkte nog inte ens på att möjligheten fanns. Jag trodde att om man älskar varandra så sover man ihop, punkt slut. Jag behövde tydligen passera 30 för att förstå att det fördjupar kärleken till någon annan att göra något bra för sig själv.”

KÄLLA: Sara Skaarup, sexolog och parterapeut