Så får du större sexlust

Bara för att sexlusten inte är så stor just nu, betyder det inte att den är borta för alltid. Här får du en rad tips som hjälper dig att få gnistan tillbaka.

Par ler mot varandra i sängen.

Få sexlusten tillbaka

De flesta kvinnor tappar gnistan vid någon tidpunkt i livet. Har du också svårt att känna behov av närhet under dalarna betyder det inte att din lust är borta för alltid. Här får du flera förslag som ger dig en nytändning i sovrummet.

Scenario 1 - Du orkar inte ikväll (heller)

Sexologen: Planera sex och bryt den onda cirkeln

Många kvinnor menar att de visst kan leva utan sex. Det kan de så klart, och ju mindre sex de får, desto enklare blir det att vara utan. Brist på sexlust är självförstärkande så det handlar om att bryta den onda cirkeln. Du kan till exempel börja med att planera sex till vissa dagar och se till att få det gjort, även om du kanske inte är så tänd för tillfället. Kom ihåg att trots att du inte alltid har lust så dyker den upp när du väl kommer igång. Det kommer utan tvekan att kännas skönt, och plötsligt har du satt igång en självför­stärkande effekt som ger dig mer lust.

Förväntningarna på vad som ska hända ikväll eller på onsdag kan faktiskt vara en stor del av njutningen.

Har du huvudet fyllt med så många praktiska saker att du inte kan släppa dem i sängen, måste du jobba på att få mer plats i huvudet och släppa kontrollen. Kanske har du med tiden blivit chef för precis allt och tar på dig allt ansvar hemma. Då måste du ta ett snack med din man och överlåta en del av ansvaret till honom. Om du intar rollen som mamma för hela familjen, så glider din man in i rollen som barn och då försvinner den sexuella gnistan mellan er två.

En annan lösning för att vara mer i nuet och njuta när du ligger med din man under täcket är att söka hjälp utifrån. Det kan till exempel vara genom meditation, yoga, tantra eller en terapeut.

Här är ett par bra yogaövningar som kan sätta fart på sexlusten.

Sex är både sunt och härligt. Men det kan också vara svårt att prata om. Här går vi igenom en rad funderingar kring sex, så du kan ha ett sunt och härligt sexliv.

Scenario 2 - Du får ändå inte orgasm

Sexologen: Ge dig själv en hjälpande hand

Om det är något som kan döda lusten så är det en orealistisk orgasmjakt. En bra start är då att ändra fokus och tänka på att höjd­punkten inte nödvändigtvis behöver vara en orgasm. För många kvinnor är det en njutning i sig att förenas med mannen och känna intimiteten, och kanske kan det vara så även för dig. Bara att veta att det är normalt kan vara en lättnad, eftersom du kanske tror att det är något fel på dig eller din sexuella fömåga. Så försök att slappna av och fokusera på njutningen före orgasmen – sexet kan fortfarande vara fantastiskt.

Om du ändå känner att ett lyckat samlag helst ska sluta med en orgasm så kom ihåg att de flesta inte når klimax utan att klitoris blir ordentligt stimulerad. Om din partner inte lyckas göra det tillräckligt under akten, måste du ge dig själv en hjälpande hand.

Generellt är det viktigt att du övar dig i att ha sex med dig själv och provar dig fram. Det är bra att veta exakt hur du ger dig själv orgasm, för annars kan du inte heller förvänta dig att andra ska veta det, eller lägga hela ansvaret för orgasmen på din partner.

Kom ihåg att göra knip­övningar regelbundet. Ju tajtare din slida känns, desto större njutning kommer både du och din man att uppleva vid sex.

LÄS OCKSÅ: Kniptekniken som verkligen fungerar

Scenario 3 - Det gör ont när ni har sex

Sexologen: orsaken till smärtan måste fram i ljuset

Du ska inte finna dig i att ha ont när du har sex. Du måste göra något åt smärtan, oavsett om det beror på torra slem­hinnor, en infektion eller kramp i slidan. Prata med din läkare om det och gör even­tuellt en gynekologisk undersökning, så att du kan få klarlagt vad smärtorna beror på. Kanske måste du gå vidare till en gynekolog för att få den hjälp du be­höver.

Torra slemhinnor kan åt­gärdas med glidmedel eller kanske bara av att ni gör ännu mer av förspelet. Om du har en infektion i slidan eller i urinvägarna kan du få behandling mot det. När du får kramper i slidan kan det ha flera orsaker. Kanske är du pressad mentalt av helt andra saker, eller också har du svårt att slappna av när ni har sex. Det kan du ändra på genom att ärligt prata med din man och berätta hur det ligger till. Om ni provar er fram tillsammans är det enklare att hitta ett sätt att göra dig mer avslappnad.

Här hittar du fler tips som gör samlaget ännu bättre.

*Källa: Sexolog Vivi Hollænder*