Ett bra sexliv kan se ut på många sätt. Men oavsett vad som fungerar för dig och din eventuella partner är det viktigt för ditt psykiska välmående att hitta kemin i sovrummet. När livet är stressigt är det nämligen en humörhöjare, medan ett haltande sexliv tvärtom kan lämna negativa spår i vardagen.
Du får för lite, du saknar spänning, det haltar med lusten... många saker kan lägga krokben för ett välfungerande sexliv, och det kräver energi att ändra på det.
Men det är viktigt att prioritera sex – inte minst för ditt psykiska välmåendes skull.
Din psykiska hälsa påverkas nämligen när det händer för lite i sovrummet. Och åt andra hållet får humöret ett lyft när sexlivet är bra.
Och vad är då ett bra sexliv?
Låt oss direkt slå fast att det inte finns någon one size fits all-lösning.
Kanske har du en föreställning om att ett bra sexliv involverar action under täcket flera gånger i veckan, att sex varje onsdag är för tråkigt eller att sviktande sexlust är synonymt med en kris i förhållandet. Glöm det!
Bara att tro att du kan sätta upp kriterier för ett bra sexliv kan faktiskt göra mer skada än nytta, och det är inte helt ovanligt att problem i sovrummet bottnar i föreställningar om hur det borde vara.
Om du försöker att efterleva ett ideal blir det svårt för dig att ta reda på hur mycket, och vilket slags sex du och din partner har lust med.
Här är några av de faktorer som skapar störst utmaningar bland svenskarna
Viktigt för livskvaliteten
Med det sagt, så är de intima stunderna i sängen viktiga för många.
De kan ha stort inflytande på ditt humör och din psykiska hälsa över huvud taget.
Bland annat har undersökningar visat att ett tillfredsställande sexliv spelar en viktig roll när människor värderar sin generella livskvalitet, precis som det är en naturlig del av de flesta parrela- tioner. Det är i sovrummet det finns tid och plats för intimitet, närvaro och lek.
Sex kan kort sagt vara en välkommen paus i en hektisk vardag.
När du har sex producerar du en cocktail av hormoner, som har ett finger med i spelet när vi ska förklara varför det är så härligt och värdefullt.
De viktigaste hormonerna är dopamin, endorfiner och oxytocin.
Dopamin aktiverar hjärnans belöningscentrum och ger dig ett energirus, och man kan säga att endorfiner gör det motsatta: De är lugnande och avstressande.
Det är därför man känner sig både uppiggad och avslappnad efter sex. När vi snackar närvaro och intimitet är oxytocin särskilt intressant, för det hjälper till att stärka våra empatiska förmågor.
Man kan alltså säga att mer sex leder till mer empati, som kan stärka kommunikationen och känslan av samhörighet med din partner. För alla hormoner gäller det dock att det inte är sexhormoner och därför kan man inte heller säga att sex är bra för alla eller att alla behöver ha sex för att må bra. Inte heller att det förbättrar allas relationer.
Du producerar nämligen den här geniala hjärncocktailen i många andra situationer också. Exempelvis utsöndrar du också oxytocin när du ammar, kramas eller ligger sked med någon. Därför kallas det ibland också “kramhormonet”.
När ni hamnar i otakt
Ändå kan det vara ett stort problem om sexlivet inte funkar.
För många är ett dysfunktionellt sexliv mer dränerande än ett välfungerande och givande. Med andra ord: När det funkar, så funkar det bara.
Det är naturligt att sexlivet flyter på enkelt till en början och kan bli en utmaning med tiden.
Även om några upplever att man är på olika sexuell våglängd från dag ett, så är det oftare så att vi under det första året av en relation har en naturligt hög lust till varandra.
Det är här begäret har optimala förutsättningar: Vi är nya för varanda och är fortfarande igång med att förföra varandra.
Ofta är det en helt naturlig turn-on. I regel förändras det dock med tiden. Sex börjar handla mer om trygghet och närvaro, och vid en tidpunkt hamnar ni kanske i otakt.
Det kan riskera att kosta mental energi och påverka vardagen. Därför är det viktigt att veta att om ni lever tillsammans i många år, kommer det oundvikligen att komma perioder där den ena har mer lust än den andra.
Dessutom kommer ungefär 10 procent av oss att uppleva problem med kroppen.
För män är det vanligtvis potentsproblem, och för kvinnor kan det vara bristande fuktproduktionbägge delar är något som blir vanligare i övergångsåldern. Oavsett om utmaningarna är mentala eller mekaniska, finns det saker du kan göra för att prioritera sexlivet och få det på rätt spår igen.
Här får du en rad tips till hur du eller ni kan göra.
Ge sexlivet goda förutsättningar
Gå i historiens fotspår
Ett bra sätt att börja på är att möta din partner med nyfikenhet och en varm inställning. Precis som förr i tiden. Du kan inte återskapa det nya och spännande med henne eller honom – så är det bara – men ni kan försöka gå i fotspåren av nyförälskelsen.
För många innebär det att gå ut på dejt, på picknick eller på teater. Det är inte nödvändigt att lämna hemmet, men det kan vara bra att lämna vardagen för en stund.
Om nyfikenheten och pirret ska få maximala förutsättningar är det viktigt att ni blir bra på att rensa luften från de små frustrationer som vardagen är full av. Vad som händer – eller inte händer – vid diskhon ska alltså inte följa med in till sovrummet.
Stäm av era behov
Om ni är eniga om att ert sexliv lämnar en del att önska är nästa steg att ta reda på hur och på vilket sätt ni är i otakt. Ta reda på hur mycket intimitet ni vill ha och har lust till – inte bara sex utan kyssar och närhet i allmänhet.
Skriv ner det så detaljerat som möjligt. När ni har gjort det har ni något att utgå ifrån. Här är bra och trygg kommunikation A och O, så var öppna med varandra.
Ge dig hän till din partner
Det är enormt viktigt att du övar dig på att vara i nuet med din partner och ge dig hän till hen när ni är tillsammans intimt eller sexuellt. För vissa är det svårt, men det kan vara till hjälp att utforska din egen lust och sexuelitet först, om du normalt inte onanerar.
Lek med rollerna
Om sexlivet ska blomstra kan det hjälpa att leka, experimentera och improvisera. Det är viktigt att leken är något ni båda vill lägga energi på.
Det handlar grundläggande om att låta fantasin få nya idéer och kanske nya lustar. Om du tänker att det handlar om rollspel och blir skrämd av tanken, så bara lugn.
Att leka med rollerna kan vara väldigt subtilt: För många är det t ex spännande att “bara” byta vilken person som förför och som blir förförd.
Ta med humorn till sovrummet
Om ni vill experimentera kan det vara till stor hjälp att ta med sig en dos humor till sovrummet. Skratta om något blir konstigt eller pinsamt.
Sex är fullt av överraskningar och några av dem kan vara genanta: fisar, sviktande erektion, menstruationsblod, tidig utlösning osv. Det är viktigt att kunna ta sådana saker med en klackspark och ett leende tillsammans.