8 saker du gör för andra som du även bör göra för dig själv

Du är troligen bra på att tänka på, och finnas där för andra. Kommer du ihåg att vara lika omtänksam mot dig själv? Här får du idéer till hur du kan vara din egen bästa vän.

Kvinna kysser sin spegelbild. Hon kommer ihåg att vara extra snäll mot sig själv, och inte bara mot andra.

ÄLSKA DIG SJÄLV – “Vad fin du är idag.” Istället för att vänta på att andra säger det, kan du ju öppna munnen själv. Det funkar!

© iStock

Det finns dagar då man bara går runt och väntar på att andra ger en ett leende eller en komplimang. Men, varför gå och vänta på det. Om du istället börjar att vara lika snäll och tillmötesgående mot dig själv som du är mot andra kan en trist dag snabbt bli bättre.

Du kan ju börja på punkt ett på vår "älska dig själv"-lista.

Ta hand om din kropp

Det är svårt att ge sig själv en kram. Men du kan ändå vara mjuk och snäll mot kroppen. Du kan tvåla in dig ordentligt när du duschar, smörja in dig i en härlig body lotion eller stretcha ordentligt. Kroppen kommer att älska dig för det!

Gör något extra av middagen

Färska räkor, levande ljus på bordet eller en god flaska vin till maten. När det är gäster på besök dukar vi gärna upp med all världens godsaker. Din lite tråkiga tisdag blir mer njutningsfull och trevlig om du då och då bjuder dig själv på samma lyx.

Bjud dig själv på en upplevelse

En härlig promenad i skogen eller en stund i biografens mjuka stolar. Du behöver ingen annan för att njuta av en sådan upplevelse. Du kan bjuda dig själv på den! Bonus: Du bestämmer själv väg eller film.

Ta en timeout

Det är inte hur lång pausen är, utan hur ofta du tar den, som spelar roll. Precis som du kan säga till din stressade kollega eller partner: “Sätt dig ner, jag fixar det”, så kan en andningspaus där du får slappna av höja din egen livskvalitet.

Se mellan fingrarna på misstag

Oops, du glömde köpa mjölk till kaffet. Eller så kom du 15 minuter för sent till ett möte. När någon annan gör det “mot” dig, rycker du kanske på axlarna, för det är inte så farligt. Den behandlingen har kanske även du förtjänat, tycker du inte?

Ge dig själv komplimanger

Man blir väldigt glad när man får höra uppmuntrande ord. Oavsett om det är "vad bra du passar i den där färgen på tröja" eller "vad bra du klarade den här arbetsuppgiften". Den sortens klappar på axeln, som du kanske är bra på att ge andra, kan du också ge dig själv.

Ge feedback

Vi undrar om du inte gärna ger alla möjliga konstruktiva råd och goda idéer för vad andra kan göra för att nå sina mål. Oavsett om det gäller att gå ner 5 kilo eller starta ett företag. Försök att vända din uppmärksamhet inåt. Vilket råd skulle du ge dig själv för att uppnå de saker du drömmer om?

Ge dig en present

Ofta är vi väldigt engagerade när vi ska köpa en present till (barn)barnet, partnern eller kompisen. Om budgeten är stram prioriterar vi snabbt bort att köpa ett nytt plagg, något till hemmet eller en massage. Men kom ihåg att även DU förtjänar en present då och då.