4 myter om sömn: Jo, du kan visst snooza

Har du också hört att det är ohälsosamt att snooza? En ny studie säger annorlunda. Läs vad, och få tre andra myter om sömn avlivade.

Kvinna som sträcker sig efter väckarklockan

VÄCKARKLOCKA – 57 % av oss snoozar enligt en ny studie.

© Getty Images

I åratal har sömnforskare sagt att det är mer skadligt att pausa alarmet än att gå upp vid första signalen – även kallat att snooza. Men inte nu längre!

I en amerikansk studie rekryterade man 450 vuxna försökspersoner med heltidsjobb, vars sömn och hjärtrytm mättes under 10 månader med speciella mätapparater. De skulle också besvara frågeformulär om sömn och välbefinnande varje dag.

Hjälper valeriana mot sömnproblem?

Studien visade att det inte finns några fysiologiska nackdelar med att trycka på snoozeknappen. Den bästa sömnen registrerades hos dem som vaknade av sig själva för att de var utsövda. MEN det gjorde ingen skillnad om försökspersonerna gick upp vid första signalen eller om de snoozade några gånger.

Snoozarna kände sig inte tröttare än icke-snoozarna, och de tog inte fler tupplurar under dagen.

Andra sömnmyter

Vaggvisor är inte bara för barn

Vuxna mår också bra av att somna till musik. Det visar flera studier som pekar på att musik kan hjälpa vuxna som lider av sömnproblem. Lägger du dig för att sova till tonerna av musik kan du både hjälpa själv insomningen och uppnå bättre sömn under natten.

Man kan sova ikapp under helgen

Det vore så himla bra om det funkade så. Men om du får för lite sömn på vardagarna kan du inte bara sova 12 timmar på lördagen. Forskning har visat att de flesta människorna behöver 7-9 timmars regelbunden sömn varje natt för att hjärnan ska fungera optimalt.

Bra sömn är oavbruten sömn

Helt fel. Det är vanligt att vakna ett par gånger under natten, och så länge det bara är kortvariga toalettbesök eller för att vända på kudden påverkar det inte din sömnkvalitet. Forskare från Köpenhamns Universitet menar att hjärnan kan vakna upp till 100 gånger under natten, och att det faktiskt indikerar att du har sovit tungt.

Källa: University of Notre Dame