Så kommer du bäst tillbaka efter en skada i ljumsken

Symptomen kommer smygande. Därför upptäcker du ofta din ljumskskada ganska sent. Med rätt strategi kan du dock hålla formen vid liv, medan du väntar på att den ska läka.

Kvinna med skada i ljumsken

LJUMSKSKADA Skadan är vanlig hos löpare och fotbollspelare. Få koll på hur du kan behandla, och om du bör träna med ljumskskada.

© iStock

Vad är en ljumskskada?

Därför uppstår en ljumskskada

De enskilda små skadorna uppstår oftast om du inte har värmt upp ordentligt och plötsligt börjar spurta, hoppa eller sparka. Ljumskskador ses ofta hos löpare, men är också vanligt bland fotbollsspelare och inom både ishockey och rugby. Eftersom det vanligen krävs många små skador innan du får symptom, kommer besvären oftast smygande och blir gradvis värre, tills du börjar lindra och behandla skadan effektivt.

Varför uppstår smärtor och sträckningar i ljumsken?

Detta händer i ljumsken vid en ljumskskada

Som regel är det faktiskt frågan om många små skador, som tillsammans irriterar vävnaden och utlöser ett slags inflammationstillstånd som dels gör ont, dels gör det svårt att röra sig som vanligt. Skadan kan t ex uppstå om en eller flera av de muskler som löper från höften ner i benet genom ljumsken på insidan av låret, sträcks ut eller går sönder helt eller delvis. Skadan kan dock också bero på en irritation i den sena som fäster musklerna vid blygd­benet, eller rifter i det som kallas ljumskkanalen.

Symptom – hur känns ljumskskador?

Här sitter smärtan vid en ljumskskada

Smärtan sitter i ljumsken. I bästa fall gör det bara ont när du springer, eller om du sparkar till en boll. I mer allvarliga fall, eller om du ignorerar de första symptomen och bara fortsätter med din vanliga träning, får du smärtor i ljumsken även vid minsta lilla rörelse, och insidan av låret svullnar och gör ont. Det kan bli svårt att kliva upp ur sängen och det kan göra ont när du nyser, hostar eller går på toaletten.

LÄS OCKSÅ: Så håller du dig i form med en korsbandsskada

Hur länge varar en skada i ljumsken?

En ljumskskada kan ta lång tid att läka, och vara ganska besvärlig. Om du har problem i ljumsken och fortsätter träna som vanligt utan behandling, kommer det ta lång tid att läka en ljumskskada.

Men med rätt behandling av din ljumskskada kommer du snabbt kunna märka en effekt. Du kan få kontroll över skadan med hjälp av nedkylning, uppvärmning, stretch och rehabträning.

LÄS OCKSÅ: Så behandlar du hälsporre

Detta kan du själv göra vid en ljumskskada

Ljumskskada dag 1–3: Kyl ner

I början gäller det att låta ljumsken vila. Kyl med is tre gånger per dag i 20 minuter och ta ev smärtstillande medicin, som samtidigt dämpar inflammationen – t ex ibuprofen.

Ljumskskada dag 4–7: Värm upp

När de värsta smärtorna börjar lägga sig kan du byta ut isen mot värmande omslag och lätt massage för att sätta igång blodcirkulationen och lindra smärtan.

Ljumskskada vecka 2: Stretcha

Börja med olika stretchövningar när dessa inte längre framkallar smärta. Sätt dig på golvet med fotsulorna mot varandra och knäna så långt ner mot golvet som möjligt, eller sitt med benen utsträckta rakt framför dig och sära på dem så mycket du kan.

Yoga är bra för både kropp och själ. Här är yogaövningar på video och en guide till de bästa yogaprylarna.

Kvinna som sträcker ut ljumsken

LJUMSKSKADA STRETCHÖVNINGAR Försök att få ner knäna så långt som möjligt mot golvet för att få bästa möjliga sträckning i ljumsken.

Ljumskskada vecka 2–8: Rehabträna

Parallellt med stretchövningarna kan du börja spänna lårmusklerna i 30 sekunder åt gången. När du är klar med det kan du ligga på rygg med benen i luften och växelvis sätta ihop och dela på dem.

Varför är aquajogging bra vid ljumskskada?

  • Läker bättre: Vattnet har en masserande effekt som ökar blod- genomströmningen så att skadan kan läka lättare. Samtidigt undviker du stötar upp genom kroppen och vridningar när du motionerar i vatten.
  • Låg belastning: Du är i det närmaste viktlös i vattnet, vilket innebär att kroppens alla leder och muskler inte belastas av din kroppsvikt som de gör när fötterna träffar marken.
  • Så ska du träna: Använd gärna ett simbälte för att hålla dig svävande lodrätt upp i vattnet. Spring som vanligt med snabba, höga knälyft, medan du svingar med armarna och får upp pulsen ordentligt.

Lider du av fysiska smärtor? Då kan yoga ofta vara lösningen. Här hittar du effektiva yogaövningar för nybörjare och vältränade.

Kvinna gör aquajogging.

225 KCAL KAN DU FÖRBRÄNNA PÅ EN HALVTIMMES AQUAJOGGING. Det är lika många kalorier som på en 20 minuter lång löprunda på land.

Detta kan experten göra vid en ljumskskada

En sjukgymnast kan hjälpa dig när du ska börja med rehabträning. Vilka övningar som det är bäst att göra beror nämligen på vilken eller vilka av de många lårmusklerna eller senorna som är skadade. Om smärtorna inte ger med sig och skadan inte vill läka av sig själv kan det bli nödvändigt att operera. Då öppnar vanligen kirurgen den så kallade ljumskkanalen och lägger in ett nät som förstärker den. Ingreppet lyckas bra i omkring 90 procent av fallen.

Artikeln publicerades i I FORM nr 16, 2017.