Så här behandlar en osteopat skador

När en led har fastnat eller rör sig på ett felaktigt sätt behöver du kanske hjälp med det. Få svar på om en osteopat kan hjälpa dig tillbaka i form.

En medelålders kvinna ligger på en brits och blir masserad av en osteopat för att behandla en skada.

SKADEBEHANDLING - Löparknä eller benhinneinflammation är bra exempel på skador som en osteopat kan hjälpa dig med.

© iStock

‘Osteon’ betyder ben och ‘pathos’ betyder lidande. Men att förklara osteopatens arbete som någon som uteslutande fokuserar på skelettet är alldeles för enkelt. Osteopaten behandlar inte bara ryggraden, leder, muskler och bindväv utan kan också hjälpa människor med andnings- och matsmältningsbesvär och smärtor i underlivet.

Vill du veta mer om behandlingen och hur den eventuellt kan hjälpa dig, får du förhoppningsvis svar på dina frågor här, där vi går igenom osteopatens metoder från A till Ö.

Läs också: Vad innebär det att något är holistiskt?

Osteopati

Osteopaten undersöker och behandlar funktionella störningar i stöd- och rörelseorganen, som till exempel låsningar i leder och muskelspänningar.

Vilken utbildning har de?

Det finns för närvarande en, enligt CEN-standarden, godkänd osteopatutbildning i Sverige – Skandinaviska osteopathögskolan i Göteborg. Men den ingår inte i högskoleutbudet utan bekostas privat.

Vad är det?

Osteopati är en internationellt erkänd behandlingsform, baserad på ämnen som anatomi, neurologi, fysiologi och biomekanik. Osteopaten ser kroppen som en helhet, där kroppens olika delar påverkar varandra. Osteopaten ser "bakom symptomen" och utreder orsaken till skador och smärta. En dysfunktion i bäckenet kan till exempel vara orsaken till ditt löparknä.

När är behandlingsmetoden relevant?

Osteopati är aktuellt när en led sitter fast eller rör sig fel – både akuta skador och överbelastningsskador. Osteopater kan behandla alla typer av idrottsskador – från löparknä till benhinneinflammation – och korrigera dysfunktionen så att skadan inte återkommer.

Hur ställs en diagnos?

En osteopat är utbildad för att avgöra om osteopati kan hjälpa dig, eller om du ska fortsätta att träffa en läkare eller annan specialist. Osteopaten kommer att sätta sig ordentligt in i din sjukdoms- eller skadehistorik och använder manuella tekniker för att ta reda på vad som är fel.

Hur går behandlingen till?

Osteopaten använder bara händerna som redskap. Hen använder sig av många olika tekniker, beroende på skada bl a stretch och rörlighetstekniker samt behandling av bindväven. Behandlingen har ofta fokus på att ta bort blockeringar och förbättra ledernas funktion.

Hur många behandlingar krävs?

Det är väldigt olika. Internationella undersökningar visar att patienter ofta upplever god effekt efter 4-6 behandlingar. Ibland redan efter 1-2 behandlingar.

Efter behandlingen?

Osteopatens behandlingsplan kan omfatta enkla övningar du kan göra hemma och rekommendationer för kost- och livsstilförändringar.

Vad kostar det?

Väldigt varierande. Men räkna med cirka 1.300 kr.

Krävs en remiss?

Du får själv uppsöka en osteopat.

Hur hittar jag en mottagning?

Du kan läsa mer och hitta osteopater hos Osteopatförbundet osteopatforbundet.se.