Guide till rätt vård – få koll på vem som kan behandla din skada

När du har drabbats av en skada gäller det att så snabbt som möjligt börja behandla den. Det är viktigt att välja rätt behandlingsmetod. Få koll på vad de olika professionerna kan erbjuda.

Kvinna håller sig på sin ankel för att hon skadat sig vid träning. Hon behöver behandling fort.

SKADEBEHANDLING - Det gäller att börja behandla fort om du vill komma tillbaka till din form. Om du låter skadan vara kan det ofta leda till ett längre skadeförlopp.

© Getty Images

Det är nästan helt omöjligt att undvika överbelastning eller skador om du tränar regelbundet. När du väl har stukat vristen eller drabbats av löparknä, känns det kanske närmast till hands att ta en lång paus. Men det bör du undvika.
“Det är viktigt att man inte tar en paus. T ex ska en skadad vrist alltid behandlas från första sekunden,” säger Tommy Frisgaard Øhlenschlæger, som är överläkare på Institutet för Idrottsmedicin vid Bispebjerg sjukhus.

Uppskjuten behandling – längre skadeperiod

Och han backas upp av forskning. I en studie från Bispebjerg sjukhus, från 2017, delades 50 skadade amatöridrottare in i två grupper. De hade alla allvarliga lår- eller vadmuskelskador som var max 48 timmar gamla. Den ena gruppen fick rehabilitering omedelbart (dvs två dagar efter skadan) och den andra väntade en vecka innan de fick behandling (dvs nio dagar efter skadan).

Resultatet blev att grupp 1, som kom direkt under sakkunnig behandling, fick en betydligt kortare skadeperiod. I genomsnitt återvände de till sin träning 20,5 dagar – dvs 3 veckor – tidigare än deltagarna i grupp 2.

Det handlar med andra ord om att snabbt ta sig upp på hästen igen när skadan har inträffat. Vilken typ av behandlingsmetod som kan hjälpa dig beror förstås på vad som har hänt dig. Vi kan inte trolla bort skadan helt. Men vi kan ge dig en överblick över de vanligaste behandlingsformerna så du kan söka hjälp. Lycka till.

Källor: Tommy Frisgaard Øhlenschlæger, överläkare vid Institutet för Idrottsmedicin, Bispebjerg sjukhus, Nigel Tonto Ching, akupunktör m.fl.