8 råd för att hålla humöret uppe under skadepausen

Vi har varit förbi fysioterapeutens klinik för att fråga vad du kan göra för göra det bästa av väntetiden och blir redo att träna igen.

En kvinna med en skada får behandling av en fysioterapeut, så hon kan ta sig igenom sin skadepaus.

REHABTRÄNING – Ju snabbare du kommer igång med rehabträning, desto bättre är prognosen.

© iStock

Fy f... får man inte säga.

Men du får säkert lust att säga det när olyckan har varit framme och du är skadad och därmed inte kan träna som du brukar. Kroppen blir rastlös och ovissheten om när du är redo igen är svår att hantera.

Här får du fysioterapeutens uppmuntrande råd.

8 råd för att hålla humöret uppe under skadepausen

Du hade ju precis kommit igång så bra, och så blev du skadad! Det kan minst sagt vara svårt att acceptera att ett korsband sätter käppar i hjulet för träningen.

Men innan du gräver ner dig helt, så läs om vad fysioterapeuten, som är specialist på skadehantering, har att säga. För du kan faktiskt jobba med både fysiken och det mentala.

God bättring!

Få skadan undersökt

Du kan kanske själv känna om din skada är värre än “den går över av sig själv”-typen. Men en fysioterapeut kan avgöra vad som är fel och hur du kan komma vidare. Gå iväg och få skadan undersökt!

Kom ihåg att fira framsteg

Särskilt vid stora skador är det jobbigt om du bara ser fram emot när du kan träna igen om ett halvår. Dela upp processen i mindre delar och se fram emot de små segrarna längst vägen, t ex att kunna gå 2 km.

Det är okej om det gör lite ont

Du ska försöka röra dig normalt trots lindriga smärtor. Rörelse ökar blodcirkulationen och ger näring till det skadade området. Använd kroppens efterföljande reaktion till att analysera om du ska öka eller sänka intensiteten eller nivån av belastning.

Lyssna till din kropp

Din kropp gör allt den kan för att säga vad den behöver. Men det krävs att du lyssnar. Om du ignorerar signalerna och bara kör på trots rejäl smärta kan du förvärra eller förlänga skadan.

Håll fast vid gemenskapen

Spelar du fotboll, tränar i en löpklubb eller går på en fast yogaklass kan det vara ett extra slag att vara utan det sociala. Ta initiativ till att ses med dina träningskompisar även om du inte kan träna.

Hitta alternativ träning

I din frustration över att inte kunna motionera som du brukar, missar du kanske alternativa vägar till rörelse. Välj träning som inte belastar det skadade området. Har du t ex ont i armarna, så träna benen och vice versa.

Lev extra hälsosamt

Se till att ge kroppen de bästa förutsättningarna för att läka. Den behöver sömn – kanske mer än normalt – vätska och nyttig mat. Då undviker du också att vikten sticker iväg uppåt.

Fråga om hjälp

Det är svårt, men du klarar det. Alltså att be om avlastning för de uppgifter du brukar att ha på jobbet eller där hemma och som just nu gör för ont.