Meditation: 7 nybörjarproblem och hur du löser dem

Trots att det är sunt och psykologiskt givande kan det vara svårt att hålla fast vid sunda meditationsvanor. Vi har samlat de vanligaste nybörjarproblemen – och hur du tar dig vidare från dem.

En kvinna som mediterar

MEDITATION – Koncentrationsbesvär, trötthet och uttråkning... Svårigheterna kan vara många när du precis har börjat att meditera.

© gettyimages

Det finns många bra saker att säga om meditation: Ett par minuter om dagen i fokuserad stillhet kan höja din stresströskel, sänka ditt blodtryck och generellt ge dig större inre ro.

Men det kan fortfarande vara svårt att fortsätta, trots att man har kommit igång.

Här är några av de vanligaste utmaningarna för nybörjare, och lösningar för dem.

1 Problem: Jag får ont i kroppen


Lösning: Använd kuddar för att ge stöd till vaderna, ländryggen eller var det nu gör ont. Lyssna efter vad smärtan vill säga dig.

Ofta är vi för stressade för att lägga märke till kroppens signaler. Slut ögonen och rikta uppmärksamheten mot stället som gör ont.

Finns det någon anledning till varför det gör ont där? Kanske finns det något du kan göra för att ta hand om dig själv bättre.

2 Problem: Jag märker ingen effekt


Lösning: Din insats bär frukt även om du själv inte märker någon förändring direkt. Det är sällan slöseri med tid att sänka tempot och försöka att komma i bättre kontakt med sig själv.

Bestäm dig för att meditera 2–5 min två gånger i veckan, och bygg sakta men säkert upp både tid och frekvens.

Ju mer du bygger på, desto mer effekt kommer du att märka.

3 Problem: Jag blir distraherad av tankar


Lösning: Försök att meditera kring ett mantra, som du kan leda tankarna till. Håll dina meditationer relativt korta, så du slipper kämpa så känge med tankarna och se till att du har lugn och ro runt dig.

Skriv ner dina tankar efteråt, för att veta vad som distraherade dig. Skriv också ner vad du kan göra för att hantera en eller fler av distraktionerna innan nästa meditation.

4 Problem: Jag somnar


Lösning: Välj en tidpunkt på dagen där du har så mycket energi som möjligt – alltså inte på kvällen. Meditera i en upplyst lokal, och sitt istället för att ligga ner.

Meditera under kortare tid än du brukar om du har upplevt att du somnar.

5 Problem: Jag känner mig fånig


Lösning: Det finns inget rätt eller fel sätt att meditera på. Det finns ingen meditationspolis som kommer och kollar om du gör rätt.

Skapa ditt eget privata rum, där du kan vara ensam, njut av ditt eget sällskap och öva dig tills du har en rutin – och det känns mer naturligt.

6 Problem: Jag tröttnar snabbt


Lösning: Här är det bra med korta, guidade meditationer på 2–5 min. Om du alltid gör den typen så är det helt okej.

Du kan också testa meditation med rörelse eller gruppmeditation med andra människor. Det kan ge dig ny energi.

7 Problem: Jag glömmer att göra det


Lösning: Skriv in det i kalendern. Börja med att par minuter så du inte slutar pga tidsbrist. Alla har ett par minuter varje dag.

Det kan också hjälpa att meditera vid samma tid varje dag, så du får in en rutin som du kan börja att tycka om – och kanske till och med se fram emot.