Knäcka fingrarna: farligt eller ofarligt?

Är du en av dem som brukar känna ett behov av att knäcka dina fingrar? Här får du svar på om det är farligt eller ofarligt för lederna att knäcka fingrarna.

Person knäcker sina fingrar

FARLIGT ELLER OFARLIGT? Det här händer när du knäcker fingrarna

Många gillar att knäcka sina fingrar – medan folk runt omkring håller för öronen och ojar sig över ljudet.

Tidigare har vi blivit upplysta om att aktiviteten i värsta fall kan leda till artros. Vi har tittat närmare på den utbredda vanan för att ta reda på om det är bra eller dåligt att knäcka fingrarna.

Om att knäcka fingrarna

Många knäcker fingrarna av födsel och ohejdad vana. När man väl har skaffat sig vanan så kan det kännas som att man verkligen har behov av det för att känna att man har full rörlighet.

När man knäcker sina fingrar så sträcks lederna ut och nervändarna stimuleras. Det är alltså skälet till att många inte kan sluta.

Att knäcka fingrar: farligt eller ofarligt?

Det har funnits många teorier kring vad som ligger bakom det fasansfulla ljudet. Tidigare trodde man att det kunde vara bubblor i lederna som spräcktes – vilket gick ut över ledvätskan. Detta stämmer dock inte överens med den allmänna kunskapen om hur kroppens leder fungerar.

Ljudet som uppstår när man knäcker fingrarna beror på att det skapas gasfyllda hålrum mellan leder och skelett när man sträcker ut lederna. Det hävdar i alla fall forskarna bakom en ny studie.

Det finns inga bevis för att det skulle vara skadligt för vare sig ledvätskan, lederna eller artrosrisken att knäcka fingrarna. Man har heller inte kommit fram till någon positiv effekt med vanan. MEN, om aktiviteten gör att man får ont, så kan det vara bra att uppsöka läkare eftersom det kan innebära att det är något fel med lederna.