4 överraskande saker du inte visste om choklad

Läs mer och se vilka överraskande och fantastiska anledningar det finns till att äta choklad med gott samvete.

Kvinna ligger i sängen med en chokladkaka.

Så nyttigt är choklad

Nu får du världens bästa ursäkter för att kasta dig över mörk choklad. Den lilla godsaken är nämligen ännu nyttigare än du kanske kände till. Visste du till exempel att choklad kan få dig att flyga fram i löpspåret?

1. Massor av antioxidanter

Choklad (i begränsade mängder) är bra för ditt hjärta, då den bevisligen både sänker blodtrycket och stärker insidan av dina blodkärl, vilket förebygger åderförkalkning och blodproppar. Antioxidanterna i den lite beska chokladen får blodkärlen att slappna av, så blodet lättare kan rinna igenom och hjärtat behöver inte jobba lika hårt. Ett par bitar mörk choklad per dag räcker för att ge en positiv effekt.

2. Verkar antiinflammatoriskt

De små bakterier som bor i våra tarmar förvandlar kakaoämnena i chokladen till olika föreningar som dämpar inflammation, vilket kopplas ihop med både hjärtsjukdom, diabetes, cancer, depression och fetma.

3. Gör dig mer till freds

Den mörka chokladen stimulerar bildandet av naturliga välbefinnande-hormoner, så vi slappnar av, glömmer våra smärtor och känner oss tillfreds.

4. Mättar bättre än annat godis

Kakaosmör består huvudsakligen av vissa bestämda fettsyror, som ligger länge i magsäcken och skickar signaler till hjärnan om att den inte behöver äta mer på ett tag.

Tips! Leta efter en hög kakaoprocent

När du köper choklad ska du välja en som innehåller minst 70 procent kakao. Det är nämligen kakaobönorna som ligger bakom alla chokladens goda egenskaper. Förutom kakao består choklad av socker och eventuellt mjölk. Ljus och vit choklad består huvudsakligen av socker och mjölk, så välj den mörka.