Därför är det hälsosamt att sjunga

Sjunger du i kör eller kan du bara inte låta bli att skråla med i dina favoritsånger? Då stärker du faktiskt din hälsa på flera sätt, visar forskning.

Kvinna som sjunger och dansar med musik i öronen

SÅNG – Det är bra för både kropp och själ att skråla för full hals, när du kan.

© iStock

Det var inte bara ren och skär uttråkning som gjorde gemensam sång till ett fenomen under coronapandemien. Att sjunga har nämligen visat sig ha flera hälsofördelar, som hjälper både kropp och sinne.

Så trots att vi inte längre behöver hålla oss hemma, är det fortfarande bra att lufta stämbanden då och då. Här kan du läsa varför.

Läs också: Din hjärna slappnar av som mest när du ser på film

Förbättrar din lungkapacitet

När du lär dig att sjunka blir du samtidigt bättre på att andas på ett effektivt sätt. Sång involverar nämligen djupa andetag och kontrollerad användning av dina andningsmuskler. När du sjunger använder du hela ditt mellangärde och ökar därmed ditt syreintag.

Studier har visat att människor som sjunger regelbundet kan förbättra sin lungkapacitet, precis som andra studier har visat att sång kan öka innehållet av syre i blodet.

Får dig på bättre humör

Det är inte helt ovanligt att få lust att sjunga högt när du är på bra humör. Men det går också åt andra hållet. Sång aktiverar nämligen signalsubstanserna dopamin och oxytocin i hjärnan som båda ökar vår lyckokänsla och känslan av välbefinnande.

Studier(2013) och (2011), där forskare har följt olika grupper av körsångare visar också att gemensam sång har betydlig effekt på vår psykiska hälsa och kan minska både depression och ångest.

Läs också: SPRING 5 KM – Löpprogram med ljudguide för nybörjare

Förbättrar ditt immunförsvar

Ja, du läste rätt. Sång sägs kunna stärka immunförsvaret. En undersökning från University of Frankfurt i Tyskland har visat att sångare so baser, sopraner och andra som sjunger på högre nivåer har högre nivåer av proteinet Immunoglobulin A.

En antikropp som är känd för att gynna slemhinnornas förmåga att skydda oss mot utifrånkommande infektioner.

Reducerar stress

Har du stresshormoner som susar runt i kroppen kan det verka avslappnande att sjunga. Det är i alla fall slutsatsen av flera studier där forskare har mätt nivåerna av stresshormonet kortisol hos personer innan och efter sång.

Läs också: Gör testet: Är du stressad?

T ex en studie med körsångare, där forskarna analyserade salivprover innan och efter de hade sjungit under en timme eller bara lyssnat på musik.

Forskarna upptäckte att körsångarnas stresshormoner dalade drastiskt just efter att de hade sjungit – mer än när de bara hade lyssnat på musik.

Kan verka smärtstillande

Sång är knappast det första du bryter ut i när kroppen gör ont, men du kanske borde ge det ett försök. Flera studier (2020) och (2004) pekar nämligen på att sång kan verka smärtstillande.

T ex en studie från 2012, där en grupp personer utsattes för olika typer av smärta, både före och efter de sjöng, dansade eller spelade trummor. Studien visade att testpersonerna blev väsentligt bättre på att stå emot smärta efter att de hade sjungit.

En teori bland forskare är att sång för kroppen att utsöndra ämnen som ger en naturlig känsla av att vara ‘hög’, t ex endorfiner, hjärnans naturliga smärtstillare. En studie från University of Nottingham visade t ex att testpersonerna utsöndrade 42 % fler endocannabinoider, när de sjöng – kemikalier som också finns i cannabisplantor.