5 fördelar: Därför är det bra att vara kort

Du har kanske svårt att se när du går på konserter, och glasen på översta hyllan är troligen inte de du använder oftast. Däremot finns det flera hälsomässiga fördelar med att vara kortare än genomsnittet.

Kvinna som står och mäter sig själv med ett måttband.

LÄNGD - Du ska inte vara ledsen för att du är kortare än genomsnittet. Forskning visar att det finns massor av fördelar med att vara kort.

© iStock

Det är inte ovanligt att vi i vår del av världen anser att några extra centimeter på längden är ett plus. Tänk t ex på hur ofta du har hört 'lång och ståtlig' eller 'stor och stark'. Men det betyder inte att du har dragit en nitlott i genlotteriet om du är kortare än genomsnittet.

Det finns nämligen även fördelar med att vara liten. Och här snackar vi inte bara mer benutrymme på flyger eller en säker seger i limbo. Här kan du läsa om fem fördelar med att vara kort, som verkar återkomma inom forskningen.

Lägre risk för cancer 🎗

En koreansk studie, från 2019, med nästan 23 miljoner deltagare såg att de längsta personerna hade ökad risk för alla cancerformer förutom cancer i matstrupen. Och många andra studier har kommit till samma slutsats, t ex en brittisk studie från 2018, med miljoner av kvinnor. Här ökade risken för cancer med 10 procent för varje 10 cm en kvinna var över genomsnittslängden.

En vanlig förklaring bland forskare är att en lång kropp har fler celler som kan utveckla cancer. Jämfört med andra faktorer som kan leda till cancer, t ex rökning, spelar längden dock mindre roll.

Lägre risk för blodproppar🩸

En norsk undersökning från Universitet i Tromsö mer fler än 25.000 försökspersoner visade att ju kortare man är, desto mindre tendens har man att få blodproppar i de djupa vener som vanligtvis drabbar benen.

Fyndet backades upp av en annan studie, från 2015, som visade, att väldigt långa män (195-200 cm) hade mer än 2,5 gånger så hög risk för blodproppar. Man vet inte varför de extra centimeterna på längden ökar risken för blodproppar, men de norska forskarna tror att det har något med blodcirkulationen att göra.

Lättare att lyfta tungt🏋🏻‍♀️

Liten och stark trumfar stor och stark när det kommer till tyngdlyftning. Det är t ex kortare väg till golvet i en squat och kortare väg för viktstången att komma upp på sträckta armar. Muskler och leder belastas mindre när kroppsdelarna inte måste sträckas och böjas så mycket som hos en lång person, och därmed blir det också lättare att lyfta tungt.

En studie, från 1999, visade också att finska tyngdlyftare i genomsnitt var 5 cm kortare än genomsnittliga personer.

Du lever längre 👵🏻

Hundälskare vet att små hundar lever längre än stora. Detsamma gäller för människor enligt flera studier av längd och förväntad livslängd. Under 2016 undersökte amerikanska forskare dödsorsaken bland 14.440 män och 16.390 kvinnor. Här såg man att för varje 2,5 centimeter en person ökade i längd ökade risken att dö av annat än ålderdom med cirka 2,5 procent.

En annan studie, där man studerade 371 värnpliktiga i USA, visade att män som var kortare än 175,3 cm, levde cirka 5 år längre än män som var längre. Men du som är lång behöver inte oroa dig. Vår levnadsålder avgörs av många andra faktorer som genetik, sjukdomar, rökning, kost, stress, sömn och motion.

Snabbare reaktionsförmåga🏓

Om en boll kommer flygande mot dig och din långa vän har du förmodligen större chans att fånga den. Åtminstone om man ska tro den amerikanske neu- rologen David Eagleman, som studerat människors tidsuppfattning. I sin studie, från 2008, kom han bl a fram till att långa människor upplever världen långsammare än sina kortare medmänniskor.

För att vara exakt tar det en tiondels sekund längre för en lång persons hjärna att lagra information genom ögon, öron, näsa, mun och hud än för en kort person.