Därför är motion så bra för din hjärna

Vi får bättre kondition när vi springer, och starkare muskler när vi lyfter tungt. Men visste du att hjärnan kanske är det organ som gynnas allra mest av motion?

Vithårig kvinna i träningskläder, som ler

STARK HJÄRNA – Motion är den mest lättillgängliga hjärnmedicinen som finns, så skynda dig att skaffa den!

© iStock

Du har kanske hört att hjärnan är på topp någonstans mellan åldrarna 20 och 30, och efter det går det bara åt ett håll – rakt utför. Att hjärnan åldras kan ingen av oss göra något åt, men det är inte samma sak som att vi måste vara passiva medan hjärnan förfaller. För på samma sätt som du kan bygga upp dina muskler långt upp i ålder genom att träna, kan du också stärka ditt huvud.

Motion förbättrar allt från vårt minne till vår förmåga att tänka, lösa problem och koncentrera oss, till att hantera stress, ångest och depression. En amerikansk studie med fler än 120.000 personer över 45 år, visar t ex att fysiskt inaktiva personer har dubbelt så stor risk att uppleva kognitivt förfall, som minnesförlust och förvirring, än personer som är fysiskt aktiva.

Läs ocksa: 6 saker som hjälper din hjärna att stå emot stress

7 motionsvinster för hjärnan

Du minskar risken för depression

Motion påverkar humöret och många märker av effekten med det samma. Vi blir gladare och ser ljusare på tillvaron. Det hänger bl a ihop med signalsubstanserna serotonin, dopamin och noradrenalin, som stimuleras i hjärnan när vi motionerar.

Är du drabbad av depression krävs det dock mer än en löprunda. Men över tid har motion faktiskt visat sig ha några av samma positiva effekter som antidepressiv medicin.

Du blir bättre på att hålla fokus

Det dopamin du får av motion ger dig samma sköna känsla som när du t ex får beröm, lyckas med något svårt eller äter god mat. Utan dopamin kommer din hjärna att försöka byta fokus mot andra aktiviteter, som i högre grad ger dig en känsla av belöning.

Därför kan motion hjälpa till att tillfredsställa hjärnan, så att den inte byter fokus. Motion har visat sig kunna skärpa uppmärksamheten hos vuxna i upp till en timme efter den fysiska aktiviteten.

Du minns bättre

Har du kommit upp i åren har minnet kanske rostat en aning. Hippocampus skrumpnar nämligen med åldern. Den goda nyheten är att motion både kan bromsa och vända det förfallet. I en amerikansk studie blev 120 personer uppdelade i två grupper, där den ena skulle gå 40 minuter tre gånger i veckan, så att pulsen kom upp. Den andra skulle bara göra lugna stretchövningar.

Efter ett år visade hjärnskanningar att hippocampus hade skrumpnat de vanliga 1,4 % hos dem som hade gjort stretchövningar, medan den hade vuxit med hela 2 % hos konditionsgruppen.

LÄS OCKSA: 7 vinster med att skippa sockret

Du blir bättre på att hantera stress

När vi motionerar händer några de sakerna i kroppen som även sker under stress. T ex utsöndras hormonet kortisol, som får upp pulsen och gör musklerna redo för kamp eller flykt. Men bara kortvarigt.

Efter träning faller kortisol och puls till en lägre nivå än innan. Över tid med regelbunden motion kommer din kropp alltså utsöndra mindre kortisol när du blir stressad, och det är bra.

För mycket kortisol är dåligt för kroppen och kan bl a få hippocampus att skrumpna.

Du blir bättre på att lära dig nya saker

Varken korsord, stickning eller spel har lika stor effekt på din inlärningsförmåga som motion. Det beror bl a på proteinet BDNF som bildas när du motionerar och som hjälper hjärnan att skapa nya kopplingar, vilket är viktigt för din inlärning.

Undersökningar av barn från bl a Sverige och USA visar också att de som har mest idrott i skolan klarar sig bäst i en flera olika ämnen, bl a matematik och engelska.

Du stärker din kreativitet

Får du dina bästa idéer på promenaden eller efter att du har spelat tennis? När du rör på dig ökar blodflödet i hjärnan och de kognitiva förmågorna, bl a kreativiteten, förbättras.

I en studie vid Stanford University skulle 176 personer utföra kreativitetstest som t ex brainstorming. Både medan de satt ner och medan de gick på ett löpband. Det visade sig att kreativiteten ökade med cirka 60 %, när personerna gick istället för att sitta.

Du motverkar Alzheimers och demens

Under de senaste åren har fler och fler studier hittat belägg för att motion i det långa loppet kan sänka risken för Alzheimers och andra demenssjukdomar. En studie med 500.000 britter, som följdes under 11 år, visar t ex att om du tränar regelbundet med någorlunda hög intensitet, så har du 35 % mindre risk för att få demens.

Samma forskargrupp såg också att motion vid måttlig intensitet, som simning, promenader och dans minskar risken för demens med 17 %.

I en studie, från 2022, följde man 78.400 personer i åldrarna 40-79 år, som bar stegräknare i sju år. Här visade det sig att risken för att få demens var halverad hos dem som gick cirka 10.000 steg om dagen.

Varför är motion så bra för hjärnan?

Men hur kan en löprunda eller ett besök på gymmet påverka hjärnan? När vi tränar börjar bl a hjärtat att slå snabbare så att blodet pumpas runt i blodet mer effektivt, och muskler och vävnad förses med mer syre och näringsämnen. Det gäller även för din hjärna, som får en bättre blodcirkulation och extra syre, som den kan använda till att bilda nya hjärnceller och skapa nya kopplingar.

Efter några månader med regelbunden motion bildar du nya blodkärl i pannloben som är centrat för några av de viktigaste kognitiva funktionerna som språk, uppmärksahet och beslutsfattande. Motion har också en bevisad effekt på kroppens förmåga att utveckla proteinet “brain derived neutropic factor” (BDNF), som är som gödsel för hjärnan. Ja, gödsel!

BDNF hjälper bl a till att bilda nya celler, skapa nya kopplingar och skydda hjärncellerna mot angrepp från t ex syrebrist, lågt blodsocker och giftiga ämnen. En låg nivå av BDNF kan man t ex ofta se hos personer med sjukdomar som drabbad hjärnan som Alzheimers, OCD och depression.

BDNF kan man inte få via kosten eller injektioner, men forskning har visat att nivån stiger i blodet och hjärnan när musklerna jobbar. Framförallt hjärnans minnescenter, hippocampus, gynnas av BDNF.

All motion räknas

Exakt hur mycket – och vilken – motion som krävs är forskarna dock inte eniga om än. Det verkar faktiskt som att nästan all motion kan göra skillnad. En amerikansk studie, från 2018, med 11.000 äldre personer kom t ex fram till att en timmes motion, tre gånger i veckan gav bäst resultat i alla kognitiva tester på ett halvår, oavsett vilken typ av träning det handlade om.

Andra studier har kommit fram till att bara 30 minuter med måttlig intensitet, t ex cykling eller joggning, kan mätas i hippocampus.

Träning, där pulsen kommer upp, verkar vara det som verkar allra bäst på hjärnan, men flera studier pekar också på att en rask promenad kan motverka kognitiv tillbakagång och demens. Samma sak gäller för styrketräning, där nyare forskning har visat att äldre som tränar med vikter uppnår ett skydd mot Alzheimers.

Om du följer de officiella rekommendationerna om cirka 30 minuters daglig motion med måttlig intensitet, och 20 minuter med hög intensitet cirka två gånger i veckan är du förmodligen redan på god väg mot att skapa bra förutsättningar för att din hjärna kan förbli skarp resten av livet.

Källa: “Hjärnstark” av Anders Hansen, Nationellt Kunskapscenter för Demens m fl