Din hjärna slappnar av som bäst, när du tittar på film

Korsord, stickning och meditation är bra när du behöver en mentalt andrum. Men inget går upp mot en film, visar forskning.

Blond kvinna på biograf

FILM – Du ger hjärnan en frizon när du blir uppslukad av en bra film, visar forskning.

Vad gör du när du vill koppla av? Parkerar du baken i en mjuk stol med en skål popcorn och en god film på skärmen är du på helt rätt spår, menar forskare från bl a University of Oxford och Århus Universitet

De har nämligen nyligen kartlagt vad som sker i våra hjärnor när vi gör olika aktiviteter, och kommit fram till att se på film är det som får hjärnan allra mest avslappnad.

I deras studie fick 176 personer genom hjärnröntgen, medan de såg på klipp från filmer, utförde olika typer av hjärngymnastik eller inte gjorde någonting.

Läs också: 7 vinster för din hjärna när du motionerar

Forskarna hade förväntat sig att personerna skulle slappna av som bäst när de inte gjorde någonting. Men till deras förvåning såg de att hjärnan fick den bästa pausen när deltagarna såg på film.

De såg bl a att hierarkin mellan de olika centren i hjärnan var mer jämn när deltagarna såg på film. Hjärnan ansträngde sig helt enkelt mindre.

Enligt forskarna bakom studien hänger det ihop med att hjärnan fortfarande bearbetar och försöker att förstå saker även när vi är helt passiva. Däremot ger en film hjärnan en paus, eftersom du slipper ta ställning till något. En film är förutbestämd och du behöver bara titta på.

Varsågod – 8 ljudfiler att somna till

Biobesök som friskvård?

Sveriges biografer föreslår att biobesök ska ingå i arbetsgivarnas friskvårdsbidrag. Förslaget är skapat med hänvisning till EU-finansierade projektet ”Culture for health”, som har gjort en sammanställning av 300 forskningsstudier. Den visar att olika former av kultur är bra för hälsa och välmående.

Läs också: Det händer i hjärnan när vi är förälskade

Enligt Sveriges biografer, som består av Filmstaden, Folkets Bio, Folkets Hus och Parker, Svenska Bio och Sveriges landsortsbiografer, bör vi bredda begreppen hälsa och välbefinnande till att även inkludera kulturella upplevelser som biobesök.

Argumentet är att när vi sätter oss i biostolen får vi en upplevelse som ger oss möjlighet att få utlopp för våra känslor, och en stunds avkoppling. Det säger Filmstadens marknadschef Helena Eklund, till SVT Nyheter.