Goda råd till dig som känner någon med ångest

Ångest är vanligt, så många av oss känner någon som kämpar med det. Men hur stöttar du bäst en anhörig, trots att du själv inte förstår oron?

Två händer som håller hand

EN VARM HAND – Om en person har fysiska symptom kan en varm hand lugna.

© iStock

Det är nog ingen av oss som tycker om att se någon i vår närhet må dåligt.

Det gäller både om det är en fysisk sjukdom eller om den gömmer sig på insidan av kroppen som ångest ofta gör.

Här skapar den hjärtklappning och oro hos den drabbade, men kan också resultera i fysiska symptom som svårigheter att andas.Du vill så gärna hjälpa! Men hur?

Det har vi samlat 6 konkreta råd till från en psykolog med erfarenhet av generaliserad ångest.

Och du behöver inte sätta dig in i personens oro, det är nämligen inte vara avgörande för att kunna vara ett bra stöd.

Så här kan du hjälpa någon som lider av generaliserad ångest

Dansa inte med i oron

De flesta har oss är uppfostrade till att vara snälla och vänliga, så om någon är väldigt orolig kanske vi håller med eller på annat sätt bekräftar personens oro.

Men varje gång du gör det med en person som har generaliserad ångest får personen sin oro konfirmerad, vilket kan kännas skönt där och då men på lång sikt hjälper det personen att hålla fast vid sitt osunda tankemönster.

“Vem pratar nu – du eller ångesten?”

Ångestdrabbade kan ha legitima anledningar att vilja dra sig tillbaka – antingen bokstavligt talat eller bildligt talat – och det ska du naturligtvis respektera. Men det är också okej att ställa frågan om det är vad personen faktiskt vill, eller om det är ångesten som styr beslutet.

Ta hand om dig själv

Det gynnar ingen om du utplånar dig själv för att finnas för andra. För en ångestdrabbad är det också mer hälsosamt att umgås med lugna och harmoniska personer, så ju lugnare du kan vara, desto bättre.

LÄS OCKSÅ: Vad är gaslighting?

Håll hand

Om du upplever att en person har en fysisk reaktion på sin ångest kan det vara en bra person att hålla personen i handen. Fysisk beröring utlöser oxytocin, som verkar lugnande. Du kan också be personen att andas tillsammans med dig.

Sätt stopp för orospratet

Vi ska inte berätta för någon att de har fel. Du kan inte ta bort oron från personen i fråga. Du bör inte ignorera orostankarna, men ibland kan det vara bra att sätta gränser för orosprat, bryta och göra någonting helt annat med personen.

Uppmuntra personen att söka professionell hjälp

Ofta behöver den drabbade uppmuntran för att våga söka hjälp. Det finns hjälp att få, och människor som arbetar med det dagligen. Men det är viktigt att inte tvinga någon till det.

Läs också: Vad innebär det att något är holistiskt?

Källa: Rikke Kjelgaard, psykolog, författare och föreläsare

Artikeln publicerades i I FORM nr 17/2022