Träning kan reducera risken för livmoderhalscancer

En studie att det faktiskt inte behövs speciellt mycket träning för att skydda sig mot livmoderhalscancer.

Tränande kvinna

Det är ingen hemlighet att träning är bra för oss och att täta besök i löpspåret och på gymmet kan minska risken för att utveckla allvarliga sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

En studie från Roswell Park Cancer Institute i New York visar nu också vad du kan göra för att skydda dig specifikt mot cancer i livmodershalsen. Forskningen visar nämligen att om du ser till att träna en halv timme per vecka kan du minska risken för att utveckla den typen av cancer avsevärt.

LÄS OCKSÅ: Livmodercancer – så här upptäcker du det

Blott 30 minuter kan göra skillnaden

Forskare undersökte mängden fysisk aktivitet hos 128 kvinnor som hade fått diagnosen livmoderhalscancer samt hos 512 kvinnor utan cancer. Undersökningen visade att de kvinnor, som var aldrig tränade, löpte en större risk att få en cancerdiagnos.

Blott 30 minuters träning i veckan gjorde dock en enorm skillnad. De kvinnor som tränade mindre än 30 minuter i veckan utsattes nämligen för två och en halv gång större risk att bli diagnosticerade för livmoderhalscancer.

Skillnaden i risken förblev också oförändrad även om forskarna tittade på andra livsstilsfaktorer som rökning, alkoholintag, BMI och även andra fall av livmoderhalscancer i famijen.

LÄS OCKSA: Så upptäcker du malignt melanom

Källa: Shape.com

Hälsosam hela sommaren med I FORM

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Just nu har vi ett specialerbjudande, där du får tillgång till I FORM hela sommaren för endast 49 kr.

ERBJUDANDE: Få 3 månader för 49 kr.


Newsletter background