Så upptäcker du bröstcancer

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland svenska kvinnor. I de flesta fall är det det kvinnan själv som upptäcker en knuta i bröstet, men sjukdomen kan också visa sig på andra sätt.

Kvinna undersöker sig själv för att upptäcka bröstcancer

SYMPTOM PÅ BRÖSTCANCER? Märker du av oförklarliga förändringar i dina bröst är det viktigt att du blir undersökt av en läkare så du kan släppa misstanken eller bli behandlad för bröstcancer i tid.

© iStock

Lär dig symptomen på bröstcancer

Varje år drabbas närmare 9 400 svenska kvinnor av bröstcancer. Det gör bröstcancer till den vanligaste cancerformen bland kvinnor i Sverige. Risken att drabbas av bröstcancer stiger med åldern, men ju tidigare den upptäcks, desto större är chansen att du blir botad.

Därför är det bra att känna till symptomen på bröstcancer, även de lite mer ovanliga så att eventuell sjukdom kan upptäckas tidigt.

Symptomen behöver inte nödvändigtvis vara tecken på cancer, men du bör ändå ta dem på allvar, eftersom de kan vara ett tecken på att du håller på att utveckla cancer. Här är en överblick över symptom som kan tyda på att du håller på att utveckla bröstcancer.

LÄS OCKSA: Så upptäcker du malignt melanom

Vanliga symtom på bröstcancer

 • Knölar i bröstet
  När kvinnor själva upptäcker bröstcancer är det i de allra flesta fallen en knöl, som får dem att gå till doktorn. Ta därför alltid kontakt med en läkare om du hittar en knöl eller en förtjockning i bröstet. Knölarna kan sitta var som helst i bröstet och även i slutet av bröstvävnaden, som löper upp mot armhålan.

 • Rynkor i huden En knöl som ligger djupt, kan leda till att huden drar sig inåt eller forma rynkor. Huden kan också likna ett apelsinskal.

 • Vätska från bröstvårtan
  Om lite vätska sipprar från bröstvårtan eller om bröstvårtan börjar dra sig inåt, kan det vara ett tecken på bröstcancer.

 • Förändrad form på bröstet eller indragen bröstvårta Om bröstets storlek och form ändras eller om bröstvårtan börjar dra sig inåt kan det vara tecken på bröstcancer.

 • Svullna lymfkörtlar
  Knutor, knölar eller svullnad i armhålan kan vara det allra första tecknet på bröstcancer.

  LÄS OCKSA: Så här kollar du dina svullna lymfkörtlar

Mer ovanliga symptom på bröstcancer

 • Sår på bröstvårtan Sår eller eksem på bröstvårtan kan också tyda på bröstcancer. En viss cancertyp som kallas Pagets sjukdom visar sig på det sättet.

 • Rodnad, värme och svullnad En viss typ av bröstcancer skapar en inflammatorisk reaktion – men utan bakterier. Bröstet kan bli rött, varmt och svullet.

 • Smärta Smärta i bröstet som inte är kopplad till menstruationscykeln och menstruationen är också ett tecken som du bör vara uppmärksam på. Cancern i sig gör inte ont men en djupt liggande knöl kan öka det inre trycket i bröstet och på så sätt orsaka smärta.

 • Sår på bröstet
  Bröstcancer som är långt framskriden, kan visa sig genom att det uppstår ett sår på själva bröstet.