Kan man minska magfettet genom att äta low carb?
Att äta en low carb kan leda till viktminskning, men kan det också få envis bukfetma att försvinna?
Att äta en low carb kan leda till viktminskning, men kan det också få envis bukfetma att försvinna?
Man kan inte välja vilka fettlager kroppen använder när den har ett kaloriunderskott.
Om det finns någon sanning i det faktum att du specifikt kan bli av med lite bukfett på en lågkolhydratdiet jämfört med andra dieter, beror det på att äta färre kolhydrater sänker din insulinproduktion.
Insulin är ett hormon som bland annat hjälper kroppen att lagra fett, och genom att minska insulinet kan kroppen lättare förbränna lagrat fett, inklusive bukfett.
För att gå ner i vikt (var som helst) måste du dock ha ett kaloriunderskott, och om du har det blir det mindre bukfett, oavsett om maten på din tallrik är lågkolhydratkost eller inte.
Många äter färre kalorier på en lågkolhydratkost eftersom [protein](https://iform.se/nyttig-mat/kostrad/protein) och [fett](https://iform.se/nyttig-mat/kostrad/fett) ofta är mer mättande än kolhydrater.
Detta kan leda till ett kaloriunderskott, vilket gör att du går ner i vikt. Att äta en lågkolhydratkost innebär också att man säger adjö till godis, kakor och andra sötsaker, vilket förmodligen gör det lättare att gå ner i vikt. Men alla kroppar är olika och vissa människor ser resultat av en lågkolhydratkost, medan andra kan gå länge utan resultat.
När de flesta som går på en lågkolhydratkost upplever en stor viktminskning initialt beror det på att kroppen tömmer sina kolhydratförråd och börjar binda mindre vätska.
Vår kropp lagrar kolhydrater i de så kallade glykogenlagren, som finns i musklerna och levern. Här binder vi också mycket vatten, och när vi slutar äta kolhydrater eller skär ner kommer kroppen snabbt att få slut på kolhydrater och utsöndra vatten.
Dessutom binder ett gram kolhydrater cirka 3 gram vätska. Om vi bara äter de 25–50 gram kolhydrater per dag som är tillåtna på lågkolhydratkost kommer de flesta att gå ner 1–2 kilo inom de första 24 timmarna. Denna vikt kommer dock att återkomma så snart du äter mer kolhydrater.
En annan bra sak med kosten är att du äter mer grönsaker för att kompensera för bristen på bröd, ris och pasta, och grönsakerna är låga i kalorier jämfört med vad de ersätter.
Många pratar också om att de känner sig mätta på en lågkolhydratkost eftersom fettet och proteinet stannar kvar länge i magen. En del får också en stabilare blodsockernivå, vilket minskar suget efter sötsaker.
Läs också: Guide – få koll på blodsockret
Men om du saknar bröd och pasta finns det andra sätt att få en hälsosam kropp – utan att behöva säga adjö till allt du älskar.
En viktig sak att veta om lågkolhydratkost är att det är ett ganska restriktivt sätt att äta. De många reglerna kan vara svåra att hålla sig till i längden, särskilt i sociala sammanhang och i den praktiska vardagen.
Restriktiv kosthållning kan också leda till en snedvriden syn på kropp, kost och hälsa. Det finns ingen hälsoskäl att utesluta en hel grupp näringsämnen, eftersom du kan förlora bukfett om du har ett kaloriunderskott.
Men om du är den typ av person som kan se dig själv följa principerna och hålla fast vid dem under lång tid, finns det inget riskabelt med lågkolhydratkost. Du måste dock se till att du väljer bra, grova kolhydrater för den lilla budget du har. Med andra ord, grova grönsaker så att du får i dig tillräckligt med kostfiber.
Läs också: Fettguide: Här får du koll på omättat och mättat fett
Kom också ihåg att fett inte bara är fett. Grädde och bacon kan tekniskt sett passa in i din kost, men det är inte det hälsosammaste valet i det långa loppet.
Skär ner på fetter från animaliska källor och fokusera på omättade fetter. Satsa på fet fisk, bra växtoljor, nötter och grönsaker, så är du definitivt på väg mot en hälsosam och näringsrik version av lågkolhydratkost.