Kan man lita på konditionsmaskinernas kaloriräknare?

20 minuter på crosstrainern och vips har du förbränt 300 kcal. Det låter härligt, men kan det verkligen stämma? Vi har frågat en träningsexpert.

Kvinna som står på en crosstrainer.

KALORIER – Maskinernas kaloriräknare funkar ofta för bra för att vara sanna.

© Jacob Helbig

Låt oss vara ärliga – tiden flyger direkt inte iväg när vi kämpar på maskiner som crosstrainern, motionscykeln och trappmaskinen. Däremot kan det vara väldigt motiverande att titta på maskinernas kaloriräknare under tiden.

För trots att du bara har svettats i 5 minuter har du plötsligt förbränt 70-80 kcal. Super, tänker du kanske. Men dessvärre kan du inte alltid lita på maskinernas kaloriräkning, säger träningsexpert och lektor i idrott Marina Aagaard.

Räkna ut hur mycket din träning förbränner här

“Det korta svaret är ‘nej’. Vi kan inte lita på maskinernas kaloriräknare. Siffran på displayen kan vara dubbelt så hög som det du egentligen förbränner.”
— Marina Aagaard, Master i fitness och träning vid Syddansk Universitet

3 saker maskinerna inte tar med i beräkningen

1 Din ålder och din vikt


Hur mycket du förbränner beror till stor del på data som ålder och vikt för att kunna räkna ut maxpulsen. Det är långt ifrån alla konditionsmaskiner som ber dig knappa in dessa saker.

Maskinerna beräknar kaloriförbrukningen på bakgrund av väldigt bred statistik och om du t ex väger mindre än de personer som maskinen är testad på, förbränner du också mindre.

LÄS OCKSÅ: 6 anledningar att träna LISS Cardio: Träna lugnt och stabilt

2 Ditt rörelseutslag


Vissa konditionsmaskiner är designade så att du kan få mycket rörelse utan att nödvändigtvis prestera maximalt. Crosstrainern är ett bra exempel där du bara kan använda fötter och ben, men ändå ha handtagen svängande snabbt, som t ex om du också använde dina armkrafter. Det kan kaloriräknaren inte ta hänsyn till.

Samma sak gäller t ex stepmaskinen, som inte mäter exakt hur tungt du trampar i pedalerna, utan bara antal steg.

STOR GUIDE: Lär känna maskinerna på gymmet

3 Dina hjärtslag


Cardio betyder hjärta, och det är faktiskt ditt hjärta som avslöjar hur mycket du gör när du tränar cardio, eller konditionsträning.

När du arbetar hårt pumpar hjärtat mer blod och syre runt kroppen, vilket sätter igång förbränningsprocessen. Men på många maskiner sitter pulsklockorna i fasta handtag, så du släpper dem - vilket förresten är en bra idé om du vill ge järnet - mäts den inte.

Få en mer korrekt bild av din kaloriförbrukning

Det enklaste och mest exakta sättet att ta reda på din kaloriförbrukning är att använda en pulsmätare eller en träningsmätare med kaloriräknare när du tränar.

En pulsklocka kopplas direkt till dig och mäter din puls, vilket är det som avslöjar hur hårt hjärtat jobbar när du kör cirkelträning. Ju mer data du har angett i förväg, desto mer exakt blir bilden.

GUIDE: Så här väljer du rätt aktivitetsklocka

Maskiner som ber dig att ange din ålder och vikt ger vanligtvis också en mer korrekt bild av kaloriförbrukningen än maskiner där du inte behöver ange dessa uppgifter.