Kaloritabell for vin

NÀr vi njuter av ett glas vin fÄr vi i oss en hel del kalorier, exakt hur mÄnga kan du se hÀr i vÄr kaloritabell.

Kvinna dricker rödvin – hur mĂ„nga kalorier?

KALORIER I VIN Hur mÄnga kalorier fÄr vi egentligen i oss nÀr vi njuter av ett glas rödvin? Hitta svaret i vÄr kaloritabell.

© iStock

Alkoholhaltiga drycker som rödvin innehÄller massor av kalorier, som vi ofta inte tÀnker pÄ eftersom de inte mÀttar som "tiktig" mat. Och Àven om inte vin Àr pÄ toppen av kaloriskalan, Àr det ÀndÄ en del kalorier som vi hÀller i oss nÀr vi öppnar och dricker en flaska vin.

NÀr du dricker ett glas rödvin motsvarar det i kalorier som att Àta 2,5 bitar mjölkchoklad.

Allt vin innehÄller inte samma mÀngd kalorier. Det som sÀrskilt pÄverkar kalorimÀngden Àr mÀngden alkohol och vinets sötma. Ju sötare vin och ju högre alkoholprocent, desto fler kalorier. T ex rymmer sött vitt vin fler kalorier Àn torrt vitt vin, och de flesta alkoholfria viner Àr relativt kalorisnÄla.

RÄKNA UT: Hur mĂ„nga kalorier behöver jag?

HÀr nedan kan du se kaloriinnehÄllet i olika typer av vin.

Om du – utöver kalorierna – ocksĂ„ tĂ€nker pĂ„ hur mĂ„nga enheter du dricker, sĂ„ tĂ€nk pĂ„ att Ă€ven om man ofta jĂ€mstĂ€ller ett glas vin med en enhet sĂ„ gĂ€ller inte den regel alltid.

För det första Àr det stor skillnad pÄ hur mycket vin vi hÀller upp, och som dÀrmed rÀknas som ett glas.

För det andra Àr det stor skillnad pÄ hur hög alkoholprocenten Àr i de olika vinerna.

RÀkna med att en flaska vin pÄ 12% (750 ml) innehÄller 6 enheter, medan en flaska vin med 14% alkohol innehÄller 7 enheter.

Newsletter background