Glas med alkohol.
© iStock

Vilken alkohol innehåller minst kalorier?

Det är stor skillnad på hur mycket kalorier det är i alkohol. Välj de här sorterna på julens många fester, om du gärna vill hålla vikten stabil.

29 mars 2015 av Anja Bruneskjold

Julen är lika med mycket mys och ibland även alkohol under december månads många julkalas. Men du kan njuta av ett glas även om du vill gå ner i vikt. Det handlar nämligen i hög grad om vilken slags alkohol du väljer. Det är stor skillnad på kaloriinnehållet i alkohol. Exempelvis kan du få nästan två glas champagne för ”priset” av en öl, och en White Russian ger tre gånger så mycket kalorier som ett glas vitt vin. Det är också vin du ska välja om du tänker på vikten, men ändå vill njuta av alkohol i jul. Vin drar inte iväg så mycket kalorimässigt, då det vanligen är mellan 80 och 120 kalorier i ett glas. Som bonus har vin även rykte om sig att kunna förebygga både cancer och inflammation i kroppen, och det har generellt fler hälsofrämjande egenskaper än t ex sprit och öl.

Så det skadar inte att dricka lite vin även om du vill gå ner i vikt, men självklart ska du hålla det på en måttlig nivå, om du inte vill förstöra din viktnedgång.

Speciellt vitt vin är bra när det kommer till kaloriinnehållet. Välj t ex Chardonnay, Sauvignon Blanc eller Riesling, som alla är relativt kalorisnåla och inte innehåller massor av socker. Dessertviner innehåller däremot mycket socker, och slår därför i taket på kalorimätaren. Serveras det champagne på julkalaset kan du unna dig ett glas, då 84 kalorier per glas är en helt rimlig nivå. Undersökningar visar dessutom att champagne kan stärka minnet. 

Kolla ditt BMI och testa även vår kaloriräknare!

Kaloriinnehåll i alkohol:

1 flaska öl (33 cl) = 130 kcal

1 stor fatöl (50 cl) = 190 kcal

1 glas champagne (11 cl) = 84 kcal

1 glas vitt vin (15 cl) = 104 kcal

1 glas rödvin (18 cl) = 131 kcal

1 glas dessertvin (10 cl) = 165 kcal

Cosmopolitan = 182 kcal

Mojito = 190 kcal

White Russian = 297 kcal

Detta händer i kroppen:

När du dricker alkohol sätts en hel process igång i kroppen. Kroppen är nämligen inte så benägen att använda alkoholen som energikälla, och därför sätter den genast igång med att försöka göra av med den på annat sätt. Medan alkoholen förbränns via levern sätts din fettförbränning på paus. Det gör att du lagrar mer fett medan alkoholen är kvar i ditt blod, och därför är det mest optimala naturligtvis att undvika alkohol helt, om du vill gå ner i vikt. 

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar