De största viktmyterna

Sant eller falskt? Vi avlivar de största myterna om att gå ner i vikt och bekräftar vilka som är sanna. Testa dina kunskaper om viktminskning här.

Kvinna väger sig, gå ner i vikt.

Lär dig mer om vad som styr siffrorna på badrumsvågen.

© iStock

9 myter om dieter och att gå ner i vikt

Det finns många (mer eller mindre bra) idéer kring varför vi väger som vi gör. Vill du gärna veta vad som ligger bakom siffrorna på vågen så läs mer här. Vi har nämligen kontrollerat sanningshalten i 9 viktmyter.

1. Jag går inte ner i vikt för jag har låg ämnesomsättning

Falskt

En del tror att de inte kan gå ner i vikt p g a för låg ämnesomsättning – vikten ökar eller rör inte på sig, även om man knappt äter. Det är dock ytterst sällan som överviktiga har en lägre förbränning än normalviktiga. Men det är faktiskt tvärtom. Ju mer du väger, desto högre ämnesomsättning har du i vila, och desto mer förbränner du när du tränar.

Symptom på låg ämnesomsättning

  • Trötthet
  • Minskad aptit
  • Torr hud
  • Låg puls
  • Tunt hår

Här kan du räkna ut din ämnesomsättning i vila, d v s hur många kalorier din kropp förbränner när du inte gör något.

Läs också: 8 myter: Sant och falskt om ämnesomsättning och kost

2. Jag är överviktig på grund av mina gener delvis

Sant

Kroppsvikten styrs av många olika gener, varav man känner till ca 100 av dem. Sammantaget förklarar de dock mindre än tre procent av anledningen till varför vissa blir överviktiga och inte andra. Man har speciellt forskat på FTO-genen. Genen finns i alla människor, men det är bara omkring 16 procent av oss som har en variant som gör oss mer disponerade för övervikt än andra. Det är alltså inte fel att säga att man har ärvt en tendens till övervikt, men det är dock mycket sällan som så är fallet. Är man bärare av FTO-fetmagenen har man inte heller svårare att gå ner i vikt än andra när man går på diet, jämfört med människor som inte bär på genen, har forskning visat.

3. Jag väger för mycket eftersom muskler väger mer än fett

Sant

Det är inte fel att säga att muskler väger mer än fett, för de väger faktiskt 20 procent mer. Det beror på att fettceller primärt är uppbyggda av triglycerider, som väger mindre än de proteiner och det vatten som muskelceller består av. Dessutom är grundämnena i muskelcellerna generellt tyngre än de som det finns flest av i fettceller. Om du är vältränad kan du alltså ha ett högt BMI, även om du har relativt låg fettprocent.

Räkna ut din fettprocent här.

4. Om jag går ner i vikt snabbt är sannolikheten större att jag går upp allt igen

Sant

Om du väger många kilon för mycket kan det vara motiverande att gå ner de första kilona lite snabbare. Men om du går ner i vikt snabbt, utan att motionera, kommer du att förlora muskelmassa. Och eftersom förbränningen sitter i muskelmassan riskerar du att snabbt gå upp allt igen när du är klar med dieten och går tillbaka till din vanliga kost. Det viktigaste för att få en varaktig viktminskning är att du går ner i vikt genom att kombinera kost och motion. Genom att träna ökar du din känslighet för ämnet leptin, ett hormon som påverkar mättnadscentrumet i hjärnan, så du är mätt längre.

Vill du gå ner i vikt och hålla viktnedgången även på lång sikt?Här ger vi dig 12 tips på hur du går ner i vikt – och stannar där.

5. När jag tränar kan jag äta vad jag vill utan att gå upp i vikt

Falskt

Det är en myt att du kan äta hur mycket du vill bara du tränar. Om du går upp i vikt beror på om du behåller en neutral energibalans. Alltså om du får i dig mer energi än du förbrukar. Om målet med träningen är att hålla vikten ger en timmes hård träning således inte en fribiljett till att frossa i vare sig godis eller pizza..

1 timmes hård motion ca 600 kcal =

  • 1 x hamburgare
  • 3 x pizzaslices
  • 3 x kaffe latte

Så äter du optimalt när du tränar.

6. Man kan vara hälsosam även om man är överviktig

Sant

Att vara smal innebär inte nödvändigtvis att vara sund. Om du tränar mycket, inte röker och äter sunt så riskerar du inte att drabbas av livsstilssjukdomar, även om du väger för mycket. I jämförelse väger en rökare i regel ett par kilo mindre än en icke-rökare, men är inte sundare för det. Det är med andra ord bättre att vara tjock och fit än att vara smal och otränad.

7. Det är bäst att väga sig på morgonen

Sant

Hur mycket du väger kan variera rätt mycket beroende på din vätskebalans och hur mycket mat du har i tarmarna. Vikten kan faktiskt variera med hela 2,5 kilo om dagen. För att få en rättvisande bild av din vikt så är den mest stabil om du väger dig på morgonen, efter toalettbesök och innan du har ätit eller druckit. Det viktigaste är dock att du väger dig vid samma tidpunkt varje vecka, så att du kan jämföra mätningarna på ett rättvisande sätt.

Det är alltså inte likgiltigt vilken tid på dagen du väger dig. Här är 4 tips på hur du bäst väger dig.

8. Jag väger mer när jag har ätit salt mat

Sant

Ett stort saltintag binder vätska och det innebär att det samlas mer vätska i kroppen. Det betyder att blodtrycket stiger och att njurarna utsätts för extra press, då de försöker utsöndra vätskan. När du äter mat med mycket salt kommer därför kroppen inte bara att se tjockare ut än den egentligen är – den kommer också att kännas tyngre.

Så lätt kan du undvika saltbomberna.

9. Det jag äter på kvällen gör mig tjock

Falskt

Om du går upp i vikt handlar det i grund och botten om huruvida du får i dig mer energi än du gör av med under dagen. En bestämd måltid har alltså samma effekt på din vikt om du äter den kl. 9, som om du istället intar samma mängd energi kl. 20. Även om du kanske är mindre aktiv i slutet på dagen kommer en del av den uppbunkrade energin från den sena måltiden att förbrukas på natten, då du fastar och lever på den glukos och de fettämnen som levern och fettvävnaden ger..

Känner du dig ofta hungrig innan du ska sova så har du 5 goda godnatt-snacks här.

Du kan hitta ännu fler smarta knep och tips för att gå ner i vikt här.