Guide till rätt yogautrustning

Rätt yogautrustning har stor betydelse. Men vilken yogamatta eller vilket yogablock ska du välja? Få svar på allt du behöver veta för att välja rätt yogautrustning.

Kvinna som gör yoga med utrustning

YOGAUTRUSTNING Det kan vara svårt att hitta i yoga-djungeln. Därför hittar du en guide för att välja rätt yogautrustning.

© iStock

Vilken yogautrustning ska du använda för att yoga?

Det fantastiska med att yoga är att det inte är nödvändigt att investera i en massa dyr utrustning.

Dock finns det några redskap som är bra att ha. Det kommer att göra din yogaträning mer behaglig eftersom det kommer att hjälpa dig att slappna av och göra dina övningar korrekt.

Du kan ofta låna yogautrustning om du yogar på gymmet eller en yogastudio. Det kan dock vara skönt att ha sin egen yogautrustning så att du inte använder yogamattor eller filtar som andra har svettats på. Och med din egen utrustning kan du också yoga hemma.

Här blir du guidad igenom 8 olika typer av yogautrustning.

Yogautrustning – yogamatta

En yogamatta är ett av de viktigaste redskapen i yogaundervisningen. Mattan har två funktioner: Den ska isolera mot kyla från underlaget och se till att du inte halkar när du tränar. Ju mer du svettas, desto mer halksäker ska mattan vara. Om du utövar hatha yoga svettas du inte lika mycket som i den mer dynamiska yogaformen ashtanga.

När du är på jakt efter en matta, så se efter om mattan ligger bra på underlaget. Den ska helst ligga tätt mot golvet och inte knöla sig, för det kan vara obekvämt under övningarna. Lukta också på mattan. Vissa mattor har tendens att utsöndra en skarp och articifiell doft, som kan vara otroligt irriterande under andningsövningar.

Det är mycket individuellt hur tjock mattan ska vara. Personer som har problem med ryggen eller får ont när de sitter på golvet, kan med fördel välja en mjukare modell.

Test av yogamattor – så väljer du rätt yogamatta

Yogautrustning - yogamatta

Yogautrustning - yogablock

Yogablock används för att minska avståndet ner till golvet, om du till exempel i en övning ska stå upp och nudda marken, men inte når. Det finns både lättviktsblock och yogablock tillverkade av bambu. Bambublocken har den fördelen att de är mycket estetiska så att man får lust att ha dem framme. Det kan kanske motivera dig att yoga när de nu står där och lockar dig.

LÄS OCKSÅ: Yogablock – så här använder du det

Yogablock eller yogaklossar

Yogautrustning - yogastrumpor

Bra kontakt med underlaget har stor betydelse för utbytet av yogatimmen. Samtidigt ska instruktören kunna se hur din fotställning är, så att hon eventuellt kan rätta till den. Därför ska yoga utövas utan skor på. Men utan skor är det ganska många som fryser om tårna, vilket gör att ett par halksäkra strumpor är ett ypperligt val när du gör yoga. På så sätt håller du värmen samtidigt som instruktören kan se vad du gör. Ett plus är att du också står stadigt. Det är viktigt att strumporna har tår eftersom du ska kunna peka med tårna åt alla håll.

Yogautrustning - yogabälte

Ett yogabälte används som en förlängd arm. Du kan till exempel vira det om foten, hålla det sträckt i varje hand på var sin sida om benet och på det sättet stretcha. Ett bra bälte ska vara stadigt och inte töja sig. Undvik nylonrep som glider mellan händerna. Ett bra alternativ till yogabutikernas bälten är ett badrocksskärp. Bältet ska vara 2½ meter för att vara tillräckligt långt för ytterställningarna.

Yogabälte och Yogamatta

Yogautrustning - yogafilt

Yogafilten används när du i slutet av yogatimmen ska göra meditationsövningar. Det är en fördel om filten inte är för tjock och varm. Materialmässigt kan alla sorters filt användas så länge de håller dig varm och inte kliar för det kan störa din avslappning.

Yogautrustning – ullmatta

Den här sortens matta kan du använda när du mediterar och gör avspänningsövningar. Den har en isolerande botten samt en ullyta som skyddar mot kyla och hjälper till att hålla kroppen varm.

Yogautrustning – yogahandduk

Använd din yogahandduk ovanpå din yogamatta. Den kan skydda din yogamatta från att bli svettig och ger dig ett halksäkert underlag om du blir varm.

Yogahandduken gör alltså att du slipper glida runt på din yogamatta. Det är en extra bra investering om du tränar på gymmet och lånar en yogamatta, så att du slipper dela med dig av din svett och få andras. Därmed kan du yoga på ett mer hygieniskt sätt.

Yogautrustning – Yogatröja

Yogatröjan som du ska använda för att hålla värmen under exempelvis meditation ska vara mjuk och skön att ha på sig. Har du lätt för att frysa är det en fördel om tröjan har en huva. På så sätt håller du både nacke och huvud varma när du yogar.