Marklyft med rodd

Marklyft med rodd är en övning som slår två flugor i en smäll, och som stärker både överkroppen och underkroppen. Ge övningen en chans, och vi försäkrar dig om att du kommer känna det i både baksida lår, rumpa, nedre delen av ryggen och i dina biceps.

Kvinna gör marklyft med rodd

SUPERÖVNINGEN - marklyft med rodd.

© Jakob Helbig

Du stärker både över- och underkroppen supereffektivt när du blandar marklyft med rodd. Det är framförallt baksidan av låren, rumpan och nedersta delen av ryggen som jobbar i marklyft, medan rodden tar i övre delen av ryggen samt biceps.

3 steg till marklyft med rodd

Kvinna står med hantlar
© Jakob Helbig

Stå med fötterna höftbrett isär och en hantel i varje hand. Låt tårna peka lite ut mot sidorna, spånn magen, lyft bröstkorgen uppåt och titta rakt fram.

Kvinna med hantlar
© Jakob Helbig

Sänk hantlarna ner mot golvet genom att böja i benen och skjuta rumpan bakåt. Håll ryggen rak och tänk på att det är bröstet som ska ner mot marken, och inte axlarna. De ska hållas i samme position under hela övningen. Sänk vikterna så långt ner du kan, men stanna när du känner att du inte längre kan hålla spänningen i ryggen.

Kvinna med hantlar
© Jakob Helbig

När hantlarna är sänkta ner till strax under knäna gör du rodd-rörelsen genom att lyfta upp hantlarna mot höfterna. Fokusera på att rörelsen ska komme från skulderbladen och inte bara armbågarna. Du ska ha känslan av att skulderbladen möts på ryggen, och det är därför viktigt att dra med ryggen och inte armarna. Håll armarna tätt intill kroppen när du gör rodd-rörelsen.

Sänk hantlarna kontrollerat igen, och gör färdigt ditt marklyft genom att skjuta dig upp med benen och skjuta fram höften tills du står upprest igen. Var noga med att inte dra dig upp med ländryggen.