Squat med rotation och axelpress

Träna ben och rumpa med övningen squat med rotation och axelpress! En övning som bara kräver hantlar och dig själv för att komma i mål. Den perfekta övningen till både vardagsrumsgolvet och gymmet!

Kvinna gör squat

SUPERÖVNINGEN - squat med rotation och axelpress.

© Jakob Helbig

Den här övningen ger dig i stort sett hela paketet! Du kommer åt ben och rumpa när du squattar och axlarna sätts på prov när du pressar hantlarna uppåt. Som extra bonus stärker du alla de stabiliserande musklerna i magen och ryggen och utmanar också balansen och koordinationsförmågan.

3 steg till squat med rotation och axelpress

Kvinna håller hantlar
© Jakob Helbig

Stå med benen höftbrett isär, och låt tårna peka ut mot sidan. Håll en hantel i varje hand med böjda armar och låt dem vila lätt på varje axel. Spänn magen, lyft upp bröstkorgen och titta rakt fram.

Kvinna gör squat med hantlar
© Jakob Helbig

Sänk rumpan neråt i ett kontrollerat tempo, tills knäna är i minst 90 graders vinkel – och ev längre ner om du kan. När du skjuter dig upp igen är det viktigt att knäna pekar ut åt sidan i samma riktning som tårna. Pressa knäna ut åt sidorna på vägen upp. Då kommer du åt musklerna i rumpan och utsidan av låren.

Kvinna men hantlar
© Jakob Helbig

Så snart du är i upprest porition roterar du höfter och ben samt överkroppen mot vänster, samtidigt som du pressar höger arm upp i luften tills den är sträckt. Sänk armen kontrollerat igen medan du roterar tillbaka till startpositionen och fortsätter direkt ner i nästa squat. När du är uppe igen roterar du åt motsatt sida och gör axelpress med motsatt arm. Spänn magen och ryggen medan du roterar kroppen.