Så lyckas du med din livsstilsförändring

Drömmer du om att leva hälsosammare – inte bara ett litet tag, men för alltid? Ta första steget på resan nu. Vi ger dig professorns strategi för att ta dig an en livsstilsförändring och konkreta verktyg som hjälper dig i starten.

Tre kvinnor i träningskläder står vid en vägg

5 MOTIVATIONSTYPER - Det är mycket personligt vad som motiverar oss. Ta reda på vilken motivationstyp som passar dig!

© Ditte Capion

Ny livsstil!

Om du tycker att det låter som ett omöjligt projekt – kanske till och med något du misslyckats med tidigare – så har vi tre saker att säga.

  1. Det är faktiskt inte ditt fel, för du kämpar mot naturen.
  2. Det är inte omöjligt att byta livsstil. Hemligheten är bara att ta reda på hur just du blir motiverad.
  3. Att fela är fullständigt normalt – du behöver bara vara förberedd på det och ha en tydlig plan B redo.

Alla tre budskapen kommer från professor Henning Langberg, som är innovationschef på Rigshospitalet i Köpenhamn, men som tidigare har skrivit böcker om motivation och som i åratal har forskat i att motivera människor till en mer hälsosam livsstil.

Vi börjar med att slå fast orsaken, för det är faktiskt helt naturligt att din kropp varken älskar att motionera eller hålla igen på kalorierna.

"Våra kroppar är designade för att spara på energin och bara använda det som är nödvändigt, för på så sätt överlevde vi så länge som möjligt ute i naturen"
— Professor Henning Langberg

Vad driver dig och din motivation?

Problemet är bara att vi idag har blivit så bra på att spara på energin att den lagras som fett. Så för att hålla oss friska och sunda ska vi alltså kämpa mot vår mänskliga natur.

Okej, inte konstigt att det kan kännas svårt. Men det finns hopp. Enligt professorn är nyckeln att ta reda på vad som motiverar just dig. För det som funkar för din granne, funkar inte nödvändigtvis för dig.

Det första man måste förstå är att ‘one size fits all‘ inte existerar. Det är olika saker som driver oss, och därför ska du börja med att ta reda på vad som gör dig glad. Vad är det DU vill? För det är den vägen du ska gå.

Henning Langberg har utvecklat en modell med fem olika motivationstyper.

Modellen är egentligen utvecklad för träningsmotivation, men kan i hög utsträckning även användas i samband med andra livsstilsförändringar, till exempel kostomläggning och viktminskning. När du vet vilken typ du är kan du lättare hitta en aktivitet som passar din typ, och då är sannolikheten för framgång större.

5 motivationstyper - vilken är du?

Är du redo? Lär känna de olika typerna av motivation här och se vilken typ som passar dig!

[Du kan också testa dig själv här!] (https://iform.se/traning/motivation-till-traning/motivationstest-hur-far-du-lust-att-trana)

Partnern

Partnern blir motiverad av att vara tillsammans med andra. Sök dig till sammanhang där andra har samma mål som du. Med träning kan det t ex vara en löparklubb. Vill du gå ner i vikt så anmäl dig till en grupp där ni kan uppmuntra varandra på sociala medier.

Vinnaren

Vinnaren vill slå rekord, komma först och vara bäst.

Sätt hela tiden nya delmål för t ex din träning, kost och sömn. Målen ska vara realistiska. Det stärker din motivation att få många segrar.

Tänkaren

Tänkaren motiveras av kunskap.

Sök upp litteratur om hur träning och nyttig mat påverkar din kropp och hälsa. Följ noga med i din utveckling.

Mästaren

Mästaren brinner för utveckling. Hitta något du vill bli bra på – att crawla, serva i tennis eller baka de godaste sockerfria kakorna. Nörda ner dig i detaljer!

Medskapararen

Medskapararen vill gärna planera och guida andra.
Oavsett om du vill gå längre promenader eller gå ner i vikt, så få med dig andra som du kan guida. Skapa grupper på sociala medier och arrangera t ex gruppromenader och gemensamma måltider.

Artikeln publicerades i I FORM nr. 14/2021