5 kvinnor över 50 år: Vi är i vårt livs form

Du blir tyngre och svagare med åldern. Här är undantaget! Möt fem kvinnor som började träna mitt i livet. Och stjäl deras goda råd.

Kirsten, 52 år, började att träna crossfit som 48-åring. Hon vill behålla en stark och frisk kropp.

SEN TRÄNINGSSTART - För bara 4 år sedan vägde Kirsten 25 kg mer än idag. Hon tränade inte. Idag tränar hon CrossFit och springer 4-5 gånger i veckan. Och ÄLSKAR det!

© Privat

Vi vet att kroppen förändras med åldern. Men om man gärna vill ta hand om den så bra som möjligt, men aldrig riktigt har kommit in i en träningsrutin, vad gör man då? Då sätter man igång!

Kom i ditt livs form med I FORMs 8 veckors bootcamp

Det är den korta versionen av de här fem kvinnornas historier. De var alla i 50-årsåldern när de började att träna regelbundet. Resultaten? De måste du se!

Trevlig läsning.

Pssst! Du är välkommen att låna deras tips och råd och ta del av deras erfarenheter. Kanske är det precis vad som krävs för att du själv ska komma in i vanan.

Kirsten, 52 år, började att träna crossfit som 48-åring. Hon vill behålla en stark och frisk kropp.

SEN TRÄNINGSSTART - “Man kan komma in i lite av en livskris när barnen har flyttat ut, och man ska hitta sig själv på nytt. Nu är jag halvvägs i livet. Nu finns det tid för egentid igen,” säger Kirsten.

© Privat

Kirsten, 52 år. Tränar crossfit, HIIT och löpning 4-5 gånger i veckan.

Nu har jag egentid igen

Under drygt 20 år var fokus hemmaboende barn, hus och jobb. Träning var ingen prioritet. Det blev den först för fyra år sedan för Kirsten.

Kirsten minns tydligt vad hon tänkte första gången hon klev in på ett CrossFit-center som 48-åring.

“Nej, det här är verkligen inget för mig. Alla andra var väsentligt mycket yngre och mer vältränade än jag. Jag hade smitit ut igen om jag inte hade haft min dotter med mig.”

Då var Kirsten otränad och blev andfådd och fick träningsvärk av minsta rörelse, och hon hade ingen erfarenhet av regelbunden träning.

“Det var mest promenader och korta perioder av löpning med målet att gå ner i vikt,” säger Kirsten.

Träning har blivit prio ett

Vikten hade ökat under alla år hon hade små barn. Fyra stycken. Jobb, hus och trädgård skulle också tas om hand. Att smita iväg från familjen en timme för att träna fanns inte på kartan.

“Egentid var helt bortprioriterat. Jag kände nästan att jag var tvungen att ursäkta mig om jag behövde göra något för bara mig själv.”

Det var först när Kirstens mamma blev allvarligt sjuk och dog i cancer som hon tog ett viktigt beslut.

“Jag ville ha mer tid för mina barn än vad jag fick med min mamma. Jag har givit så mycket av mig själv till min familj, men för att kunna fortsätta med det var jag tvungen att ta hand om mig själv. Det är syremaskprincipen som gäller: Rädda dig själv innan du kan rädda andra” säger hon.

När barnen idag kommer och hälsar på är det lite mer balans mellan familj- och egentiden.

“Jag säger bara: ‘Gå in ni, jag kommer hem från träningen om en halvtimme.’ Idag kompromissar jag inte bort min träning,” avslutar Kirsten.

SEN TRÄNINGSSTART - För bara 4 år sedan vägde Kirsten 25 kg mer än idag. Hon tränade inte. Idag tränar hon CrossFit och springer 4-5 gånger i veckan. Och ÄLSKAR det!

© Privat
Susanne, 62 år. Styrketränar 2-3 gånger i veckan och går 5 km om dagen.

SEN TRÄNINGSSTART - Ett enda år med styrketräning har givit 62-åriga Susanne en tonad figur, en avslappnad relation till mat, bättre lungkapacitet och inte minst: En kropp hon är stolt av.

© Privat

Susanne, 62 år. Styrketränar 2-3 gånger i veckan och går 5 km om dagen.

Jag är superstolt över att se ut så här som 62-åring

Trots 30 år av jojobantande vägde Susanne mer än hon ville och var trött på sin mjuka mage och sina lösa överarmar. Men så hände något en dag på Kreta.

“På stranden i Grekland låg jag och tittade på kvinnor i alla åldrar. Många var överviktiga. Jag tittade ner på min mage och tänkte: Jag vill vara vältränad och kunna gå runt i bikini och må bra i mig själv!”

När hon kom hem gick Susanne till det lokala gymmet, och anmälde sig till en 8-veckors bootcamp i styrketräning. Hon gillade att träna, men tyckte det var jobbigt att vara äldst. Hon var alltid sist klar med övningarna och kunde lyfta 10 kilo mindre än de andra.

“Jag kunde inte hänga på de andra och det fick mig att tycka att jag var dålig. Så efter bootcampen slutade jag. Men jag kom snabbt på att jag inte kunde vara utan träningen,” säger Susanne.

Hon skaffade ett gymkort och började även justera kosten lite (se nedanför) och nu, ett år senare, är hon på en helt annan plats i livet:

“Jag vägrar att skämmas över min kropp. Jag gör något för min kropp som är väldig tillfredsställande. Jag är så stolt!”

Helle, 52 år. Styrketränar 3-4 gånger i veckan, cyklar Monutainbike och vandrar.

SEN TRÄNINGSSTART - “När jag hade tränat i 3 månader gick det upp för mig att jag inte hade varit hos min fysioterapeut på några månader. Det hade jag varit varje vecka under 3 år,” säger Helle.

© Privat

Helle, 52 år. Styrketränar 3-4 gånger i veckan, cyklar Monutainbike och vandrar

Träningen har läkt mina skador

Smärtor i nacke, axlar och handleder höll i många år Helle från att köpa ett gymkort. Istället gick hon till en fysioterapeut varje vecka. En dag vågade hon sig dock till gymmet och fick hjälp att sätta ihop ett skonsamt träningsprogram. Det visade sig bli en bra investering.

“Jag har faktiskt aldrig tränat. Jag tyckte inte att jag behövde tänka på min vikt. Jag cyklade till jobbet, det fick räcka,” säger Helle.

Men så kom hon i klimakteriet, och vikten började sakta men säkert att öka. Det var bara det extra problemet att Helle hade ont på flera ställen i kroppen vilket höll henne från att träna annat än på
en motionscykel hemma. Smärtorna från bland annat ett diskbråck i nacken höll hon i schack genom att gå till fysioterapeuten en gång i veckan. Det gjorde hon i tre år.

Vändpunkten blev när Helle sökte sig till ett gym i närheten, som erbjöd ett samtal med en personlig tränare.

“Han säger då: ’Du kommer att sluta gå till fysioterapeuten ganska snart om du tränar regelbundet’,” säger Helle.

Och det hade han rätt i. Med ett program som var uppbyggt kring vad Helle klarade, lyckades han tända hennes träningsgnista. Nu vandrar hon, cyklar mountainbike och styrketränar 4–5 gånger i veckan sedan 4 år, och hon har uppnått massor av resultat.

“Den största vinsten är mitt välbefinnande. Istället för att springa hos fysioterapeuten och symptombehandla, så tränar jag. Nu har jag en nacke, rygg och core som bär mig. Jag kan inte föreställa mig ett liv utan träning.”

Annette, 70 år. Styrke- eller konditionstränar 2-3 gånger i veckan och ror på sommaren.

SEN TRÄNINGSSTART - Träningen har inte bara medfört en stark och frisk kropp för Annette. Det har också fört med sig flera viktiga gemenskaper – på vandringsturer och i roddklubben.

© Jakob Helbig

Annette, 70 år. Styrke- eller konditionstränar 2-3 gånger i veckan och ror på sommaren.

Mitt mål är att bevara en stark kropp

När Annette äntligen fick tid att träna ville inte kroppen vara med. Men så lätt gav hon sig inte. Sedan dess har motion blivit nyckeln till en stark kropp och god gemenskap.

Tidigare i livet var det hemarbete och barn som satte käppar i hjulet för Annettes träning. Senare blev det ett chefsjobb med långa, stillasittande arbetsdagar och möten med fika. När hennes man gick bort, bestämde hon sig för att kombinera träning och gemenskap genom att anmäla sig till en gruppvandringsresa i Toscana.

“När jag fick stora problem med ena knäet var jag tvungen att pausa. Jag tänkte: ‘Vänta lite nu, kan jag inte vara aktiv längre?' Jag hade inte ens fyllt 60 år,” säger Annette.

Annette var redan flitig med att gå promenader, men en kollega rekommenderade henne att börja träna styrka på ett gym. Hon började också ro i en roddklubb.

“Jag tyckte snabbt om det. Och jag förstod att styrketräning är viktigt för mig – promenader räcker inte. Idag känner jag tydligt att kroppen har blivit starkare. Nu kan mitt knä hålla för vad som helst,” säger hon.

Harriette, 84 år. Tränar varje dag antingen på gym, pilates, styrketräning eller rodd + dagliga promenader och cykelturer.

SEN TRÄNINGSSTART - “Jag är mer fysiskt aktiv nu än jag någonsin har varit, för jag ska vara stark under nästa del av mitt liv,” säger Harriette.

© Privat

Harriette, 84 år. Tränar varje dag antingen på gym, pilates, styrketräning eller rodd + dagliga promenader och cykelturer.

Jag har mer muskelmassa nu än när jag var ung

Som 50-åring träffade Harriette sin man. Det ledde till ett markant skifte. Från ett liv utan motion, till ett liv med motion i centrum. Syftet är ett gott humör och att hålla sig stark.

Harriette har precis kommit hem från en vandringstur med ett gäng människor med artros.

“Man ska få känslan av att det är roligt att röra sig i naturen. Vi gör övningar där vi använder hela kroppen och tränar balansen,” förklarar hon och tillför: “Jag leder vandringarna.”
Vem säger att man inte kan utbilda sig till naturtränare som 84-åring? Inte Harriette, i alla fall!

Hon har ett imponerande tränings-CV med många olika aktiviteter, som på allvar tog fart när hon träffade sin man.

“Jag gick och simmande ibland, men jag trodde aldrig att jag skulle börja träna regelbundet för att komma i form.”

Vinsten med att träna pilates, styrketräning och rodd varje vecka är att Harriette har sluppit diverse skador, livskvaliteten är högre och hon håller sig frisk i kropp och knopp.

“Man säger att man har mindre muskelmassa när man fyller 80 år – men jag har mycket mer muskelmassa nu än när jag var ung – utan tvekan!