Därför gör en promenad underverk för din psykiska hälsa

Att gå kan verka terapeutiskt, och det finns flera olika förklaringar till varför din promenad gör så mycket bra för din kropp och knopp.

En kvinna som går

PROMENAD – Så länge du går, så går det! Lär dig mer om de psykiska vinsterna med din promenad.

© Jacob Helbig

Du tänker inte nödvändigtvis på det, men du är skapad för att gå. När dina förfäder reste sig var det för att kunna gå på två ben, och när vi fortfarande var jägare och samlare rörde vi oss över långa sträckor genom – att gå.

“Därför är dina sinnen kalibrerade för att gå. Du är helt enkelt skapad för att överleva världen i det tempo du har när du går,” förklarar Mikael Kamber, som är certificerad och undervisar i positiv psykologi.

Enligt Mikael Kamber är det lugna tempot just en av orsakerna till att promenader har något extra. För det har de: Forskning har visat att regelbundna promenader kan lindra allt från stress till nedsatt sexlust, samtidigt som du skördar många av de vinster du får med annan typ av motion.

Du stärker din inlärningsförmåga och förbättrar ditt minne.

Läs också: Gåprogram med ljudguide: Promenera dig ner i vikt på 10 veckor

“Alla vet att det är hälsosamt att röra på dig och hälsosamt att promenera. Det bästa man, enligt min mening, kan göra är att gå ut och gå,” säger Mikael Kamber.

Du kan se de exakta biologiska mekanismerna här:

Mentala vinster med att gå

Du sänker risken för demens

Tvillingstudier har visat att fysisk aktivitet sänker risken för att utveckla demens, framförallt Alzheimers sjukdom. Du minskar risken ytterligare om du ser till att få upp pulsen på dina promenader.

Du kan möjligtvis lindra depression

Om du har en mild depression, verkar det som att regelbundna promenader kan lindra symptomen. Har du en djup depression är det dock mer tveksamt om man kan dra nytta av fysisk aktivitet.

Läs också: Depressionstest – har du symptom på depression?

Du lindrar stressymptom

Du har en större motståndskraft mot stress om du är i god form. Studier har dessutom visat att motion vid måttlig intensitet – exempelvis en promenad – lindrar stressymptom bättre än motion vid hög intensitet.

Du blir troligen bättre på att hantera ångest

Studier har visat att vältränade människor utvecklar färre ångestsymptom än otränade personer, om man injicerar adrenalin i dem. Adrenalin är det hormon kroppen själv utsöndrar när den har ångest.

Läs också: Kristine: "Så här lärde jag mig att träna med ångest"

Du stärker din kreativitet

Studier har visat att du blir mer kreativ av att gå. Det är svårt att mäta kreativitet, men man har sett en ökning av nytänkande när man jämför gående personers arbete med stillasittande personers.

Du förbättrar din inlärningsförmåga

Studier med råttor har visat att om man blockerar signalproteinet brain derived neurotrophic factor (BDNF), får djuret svårt att hitta i labyrinter.

Det spännande är att dina BDNF-nivåer ökar när du är fysiskt aktiv, så motion ger signalproteinet optimala förhållanden.

Det magiska gåendet

Det enklaste sättet att illustrera vad gåendet gör med ditt huvud är med ett exempel: Föreställ dig att du en dag måste promenera till jobbet. Du kanske normalt cyklar eller kör bil, och kanske är du för långt bort för att praktiskt kunna transportera dig till fots.

Men tänk dig att du en dag bestämmer dig för att ta fötterna till jobbet. Du kanske byter landsvägen eller motorvägen mot en lugn stig. Vad händer då? Ser du mer? Uppfattar du fler dofter, färger och ljud? Upplever du helt enkelt mer? Förmodligen.

“Vi har så bråttom idag, och vi ska hela tiden optimera vår tid, så vårt naturliga tempo kan nästan kännas för långsamt. Men ju snabbare du går, desto mer missar du. Försök att se det som en lyx att varva ner och komma ner i tempo,”
— Mikael Kamber, som undervisar i positiv psykologi

Att landa i sig själv

När du rör på dig händer det saker i din hjärna. Du utsöndrar mer av “må bra-hormonet” serotonin i vissa delar av hjärnan, du stimulerar ditt belöningscenter så det frigörs mer dopamin, och det utsöndras också mer noradrenalin, som har inflytande på din energinivå, ditt humör och ditt minne.

Läs också: 7 vinster din hjärna inkasserar när du motionerar

Mikael Kamber menar dock att vi också behöver se bortom biologi och hjärnkemi om vi ska förstå varför en promenad gör så mycket nytta för oss.

“Det kan bli lite för teoretiskt och torrt att bara prata om alla de konkreta hälsofördelarna med att gå. Du är också bara en människa, som blir här och nu med dig själv när du hittar ditt naturliga tempo. Du blir närvarande. Du blir förankrad och jordad.”

Källa: Mikael Kamber, som undervisar i positiv psykologi