Kristine: "Så här lärde jag mig att träna med ångest"

Porträtt av kvinna med grön tröja och glasögon

ÅNGEST – Kropp och vikt har alltid varit en stor tanke hos Kristine, som redan som 9-åring fick en plan för att gå ner i vikt av skolsköterskan. Men det var ingen som pratade med om hur hon mådde inuti.

© Privat foto

Att träning är bra för din psykiska hälsa, finns det massor av evidens för. Motion kan lindra både depression och stress och faktiskt även ångest, har forskning visat. Men att träna när du lider av ångest, är lättare sagt än gjort.

Många av de kroppsliga reaktioner du kan uppleva med ångest, infinner sig också när vi tränar, t ex hög puls, svett, spända muskler och andnöd. Ångest är inte logisk, så trots att du vet att din puls mår bra av att höjas och att ditt hjärta gärna får slå hårt för en stund, kan det vara skrämmande.

En av alla dem som har upplevt denna paradox är 36-åriga Kristine C. Tørå, stiftare av angstportalen.no, som som 21-åring fick diagnosen generaliserad ångest och social fobi.

Att träna hjälper oss med ångest på många sätt. T ex med att lugna nervsystemet, förlösa spänningar, vara här och nu i kroppen, få en paus från vardagen och att klara utmaningar som vi inte trodde var möjliga. Men trots att vi vet allt detta, är motion ofta en trigger från kroppen när vi står mitt i ångesten,” säger hon.

*[Generaliserad ångest – här är symptomen](https://iform.se/halsa/psykologi/generaliserad-angest)*

Smal på ytan, full av ångest inuti

Kristines historia med ångest går hand i hand med hennes förhållande till sin kropp och vikt, som sedan hon var barn har varit ett återkommande tema. Därför försökte hon att tygla sin ångest genom kroppskontroll. Bland annat genom kurser, där hon lärde sig att räkna kalorier och träna på ett speciellt sätt. Hon gick ner i vikt och fick positiv respons från omvärlden. Men det förvärrade bara hennes ångest.

“Det jag egentligen gjorde var att uttrycka mina känslor och missbruka min kropp. Utåt såg jag smal och pigg ut, enligt samhällets normer eftersom en smal kropp anses vara mer hälsosam än en stor kropp. Men invändigt blev det svårare och svårare att hålla ångesten nere och hantera de kaotiska känslorna.”
— Kristine C. Tørå. Utdrag från hennes bok ‘IKKE ta deg sammen – en annerledes bok om angst.’

Efter några år nådde hon väggen. Hennes viljestyrka var nedbruten och hennes ångest hade vuxit sig större. Kristine gick snabbt upp alla kilon igen och började isolera sig. Hon försökte under flera år hålla ångesten på avstånd genom att t ex flytta ut från staden och engagera sig i olika renoveringsprojekt och nytt jobb.

Läs också: Kan motion och mindfulness hjälpa mot stress?

Men det var först när hon på allvar började att arbeta med sin ångest genom bl a att läsa om ångest, titta på föredrag och videor online, att hon insåg att ångesten inte var ett straff eller ett tecken på att hon inte förtjänade att må bra.

Hon blev sin egen försökskanin, och under flera år testade hon olika metoder och verktyg mot ångest, hon skrev ner vad som fungerade och inte fungerade och mätte sina framsteg.

Efter flera år började hon ta sig tillbaka till sitt liv, och klara av saker som hennes ångest tidigare hindrat henne från att göra. Ta promenader, handla, resa, vara hemma själv – och träna utan att må dåligt.

Det har tagit Kristine flera år att få ett hälsosamt och tryggt förhållande till sin kropp och träning, och insåg att det handlar om att jobba med kroppen än mot den.

Depressions-test – har du symptom på depression?

Kristines bästa råd för att träna med ångest:

Ta utgångspunkt i just NU!

Fokusera på din nuvarande situation, både fysiskt och psykiskt – inte hur du mådde för några år eller månader sedan. Acceptéera att du kanske inte kan prestera samma just nu, som du kunde under en annan period av ditt liv, då du inte hade lika mycket ångest.

Sätt ett realistiskt mål

Om det är länge sedan du tränade och din ångest hindrar dig från att starta upp igen, får du lägga en så låg nivå att du kan klarar av det även under dina tyngsta dagar.

Pressa inte dig själv för hårt

Ta utgångspunkt i, var du är i din ångestfas, ocg pressa dig själv utifrån det. Är din ångest som allra högst och allt är kaotiskt är det inte nu du ska pressa dig själv. Fokusera istället på trygghet.

Gör liggande övningar på golvet om det får dig att inte må bra eller bli yr. När ångesten kommer kan du gradvis börja att pressa dig själv och utmana ångesten. Känn efter hur kroppen reagerar när du får hög puls och blir utmattad.

Få hjälp till din träning

Få hjälp från en som har kunskap om ångest T ex en personlig tränare, som har erfarenhet och kunskap om psykisk hälsa och ångest. Det har varit extremt viktigt för min process eftersom det inte alltid är lätt att ha realistiska förväntningar eller att fortsätta med något när du känner att kroppen inte gör det du är van vid att den gör.

Om Kristine C. Tørå

Omslaget på boken IKKE Ta Deg Sammen
  • Kristine C. Tørå är utbildad specialpedagog och stiftare av angstportalen.no.
  • Angstportalen är en norsk medlemsportal för personer med ångest, där du hittar verktyg, kurser och utskick som hjälper dig att hantera ångest.
  • Hon har också skrivit boken ‘IKKE ta deg sammen – en annerledes bok om angst’, som är på bästsäljarlistan i Norge.