8 tips för en mer mindful promenad

Det gör alltid gott för kropp och knopp att gå, men vissa promenader ger dig mer ro än andra. Vi har samlat åtta råd som får promenaderna att bli meditativa.

En kvinna som promenerar

RO – I behov av en paus?Ta av dig skorna och känn gräset under dina fötter.

© iStock

1 Välj naturen


En promenad i staden kan vara bra för många saker – särskilt att titta på människor – men städer är också explosioner av nya intryck och saker du behöver förhålla dig till.

Om du vill finna ro är det alltså bäst att komma ut i naturen.

Läs också: TEST: Är du stressad?

2 Gå på slingriga stigar


Det kan låta märkligt, men om du kan se hur lång vägen är framför dig kan det lätt bli att du börjar gå mot ett mål.

Om du däremot går i ett landskap som inte avslöjar hur vägen ser ut så många meter fram så fokuserar du bara på nästa steg.

3 Tänk på underlaget


Du behöver nästan inte tänka på var du sätter fötterna om du går på asfalt, men ett mjukare underlag aktiverar dig mer och tvingar dig kanske också att fokusera på var du är, här och nu?

Läs också: 5 anledningar att gå i kuperad terräng

4 Ta ställning till turen


Är du upptäcktsresande eller filosof? En välkänd eller ny runda funkar olika på olika människor, men fundera över om du slappnar av bäst genom att uppleva nytt, nytt, nytt eller genom att gå i välkända omgivningar.

5 Ta pauser


Undvik att promenaden blir en arena där du ska prestera. Ge dig tid att ta pauser, njut av utsikten och insup dofter och ljud.

6 Gå fasta rundor


Tid ska inte vara något som stressad dig när du är ute och går, men klockan kan ju ändå kännas som en parameter. Därför kan det vara skönt att veta hur lång tid en runda kommer att ta att gå.

Planera din promenad med I FORMs verktyg Mät din runda

Det kan vara extra skönt om du vill kunna ta en lunchpromenad på din rast – här kan det vara praktiskt att kunna några rundor på t ex 10, 30 eller 60 minuter.

7 Gå långsammare


De människor som mediterar på sina promenader har ett påfallande långsamt tempo. Ta lärdom av den gående meditationen och sänk tempot.

8 Stäng av telefonen


Om du njuter av att lyssna till podcaster, musik eller ljudböcker medan du går blir det såklart svårt, men fundera på om du inte skulle behöva en paus från notifikationer.

Går du med någon annan kan ni ju bestämma att båda stänger av.