5 anledningar att gå i kuperad terräng

Gillar du att gå? Överväg att bege dig off road, på stigar där underlaget byter karaktär från jämnt till ojämnt. Både din kropp och ditt sinne kommer att tacka dig.

Kvinde, der går på ujævnt underlag.

KUPERET TERRÆN – Find din indre bjergged frem, og udfordr bentøjet på ujævn grund.

© Ditte Capion

För våra förfäder var det det naturligaste i världen att gå många kilometer barfota på stenar, mossa och rötter. Vi moderna människor rör oss däremot oftare på släta ytor som trottoarer, golv och löpband.
Men kroppen tjänar faktiskt på att utmanas på ojämnt underlag.

Här är fem hälsofördelar med att gå i kuperad terräng.

Du förbränner mer

Det är absolut inget fel på elljusspåret eller löpbandet, men vill du bränna fler kalorier hjälper det att springa på ett ojämnt underlag. En studie från Michigan University visar att även en mindre lutning på 2,5 cm ökar vår kaloriförbrukning med hela 28 procent.

Du tränar balansen

När du möter motstånd i form av t ex gupp och rötter, uppför- och nerförsbackar, måste du använda dina coremuskler på ett helt annat sätt, så att du inte snubblar och faller. Det ger väldigt bra balansträning, som framförallt är viktigt när vi blir äldre,
då balansen försämras.

Du stärker viktiga muskler och leder

Att gå i kuperad terräng är t ex något av det bästa du kan göra för dina höfter. Här aktiverar du alla de små stabiliserande musklerna som håller höften på plats, så du förebygger ömma och stela muskler. Det gäller även de många små musklerna runt fötter och anklar, som aktiveras på ett optimalt sätt som bl a stärker fotens rörlighet och flexibilitet.

Du skärper ditt fokus

Det är möjligt att köra på autopilot när du går i kuperad terräng. Är du ouppmärksam missar du kanske en gren, en vattenpöl eller en stor sten. Därför måste du vara här och nu på ett helt annat sätt när du t ex plötsligt måste ta ett snabbt beslut om att flytta fötterna när något oväntat dyker upp framför dig.

Du förebygger skador

Du ökar visserligen risken för att falla eller vrida dig när du går i kuperad terräng. Men du undviker de mer vanliga skadorna – nämligen de som uppstår på grund av enformigt slitage av muskler och leder. När underlaget är varierat sätter du inte i foten på samma sätt hela tiden, och en mjuk skogsstig är mer skonsam än asfalt.

Förbered dig på att gå i kuperad terräng

Aktivera blodcirkulationen ...

... genom att rulla foten över en liten massageboll med piggar eller liknande redskap medan du sitter ner.

Värm upp lederna i fötter, anklar och knän ...

... innan du beger dig ut. T ex genom att komma upp och ner på tå och böja i knäna.

Välj rätt skor ...

... så du står stabilt. Välj en relativt låg sula med fast grepp så du får bra kontakt med underlaget.