Därför ska du träna din balansförmåga

En god balans handlar inte bara om att kunna stå stabilet på ett ben. Läs här varför du bör träna din balans och hur du bäst gör det.

Kvinna står och balanserar i en park.

Varför har jag så dålig balans?

Jag har lagt märke till att min balans har försämrats med åren. Vad beror det på? Och finns det några övningar som jag kan göra för att stärka balansen?

Det är generellt en utmaning för kroppen att hålla sig upprätt. Och ju äldre vi blir, desto sämre blir hjärnans samspel med de olika systemen som hjälper oss att hålla balansen. Bland annat får vi sämre känsel, sämre avstånds­bedömning och svagare muskler och skelett.

Därför ska du träna din balans

Om du upprätthåller din fysiska styrka, till exempel genom att träna din balans, har du dock kommit en bra bit på vägen. Utöver att du får större stabilitet och bättre hållning så minskar du också risken för skador och överbelastningar. Lyckligtvis är det aldrig för sent att börja.

Här nedan visar vi tre bra övningar för att träna upp balansen.

Bra balansövningar

Övning 1

Ställ dig med lätt böjda ben och sträck sedan ut det ena benet så långt bak du kan på underlaget. Luta överkroppen framåt och sträck ut armarna framför dig. Lyft upp det bakre benet om du vill göra det svårare.

Så håller du balansen på ett ben.

Övning 2

Stå stabilt på ett ben och böj det andra bakåt medan du tar tag runt fotleden, ungefär som när du stretchar. När du kan stå så i minst 30 sekunder kan du utmana dig genom att blunda eller sätta fingrarna i öronen.

Så gör du en balansövning med kvast.

Övning 3

Hitta balansen på ett instabilt underlag, till exempel en balansbräda eller hoprullad yogamatta, och ut­mana dig själv genom att röra armarna, blunda eller växelvis flytta vikten från ben till ben.

Så tränar du balansen på en balansbräda.