Tonfiskmousse och syltade tranbär med gurkmeja

De här munsbitarna är sprängfyllda med nyttigheter i form av fisk, grönsaker och bär.

Tonfiskmousse och syltade tranbär med gurkmeja

4 personer

TIDSÅTGÅNG

Förberedelsetid: 15 minuter

Tillagningstid: 15 minuter

Tid totalt: 4,5 timmar - Kyltid: 4 timmar

INGREDIENSER

2 burkar tonfisk i olja – totalt cirka 370 g

50 g räkor

50 g lax

3 dl kesella

Rivet citronskal från 1 KRAV- citron

2 tsk citronsaft

1 liten knippa citronmeliss

1½ tsk fint havssalt

¼ tsk cayennepeppar

Ett par varv nymalen svartpeppar

3 gelatinblad

Tillbehör

Rostat ljust fullkornsbröd, endiv och vattenkrasse

Syltade tranbär

200 g tranbär

1 tsk finriven färsk ingefära

4 msk ljust råsocker

2 stjärnanis

1 tsk gurkmeja

1 msk citronsaft

1 msk äppelmust

Havssalt

Tillagning

  • Placera tonfisken i en sil och låt den droppa av.
  • Hacka räkor och lax fint och blanda det med tonfisken.
  • Blanda fisk och skaldjur med kesella, citronskal och -saft, finhackad citronmeliss, salt och de två sorterna peppar.
  • Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter.
  • Ta upp dem och smält dem i vattenbad tillsamman med det vatten som följer med.
  • Låt gelatinet svalna och ta nu lite av tonfiskblandningen i.
  • Blanda därefter i resten av tonfiskblandningen.
  • Lägg den färdiga moussen i en skål och ställ den att svalna cirka 4 timmar.
  • Skölj nu tranbären och lägg dem i en kastrull med ingefära, socker, stjärnanis, gurkmeja, citronoch äppelmust och en nypa havssalt.
  • Låt det sjuda i 15 minuter på svag värme tills bären brister.
  • Rör under tiden och smaka av.

Laga traditionell julmat i nya och hälsosamma kläder

näringsinnehåll per person

Energi: 406 kcal

Protein: 38,1 g

Fett: 11,6 g

Kolhydrat: 38,9 g

Kostfiber: 3,4 g

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar