Tonfiskmousse och syltade tranbär med gurkmeja

4,5 timmar
406 kcal

De här munsbitarna är sprängfyllda med nyttigheter i form av fisk, grönsaker och bär.

Tonfiskmousse och syltade tranbär med gurkmeja

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 1 burkar tonfisk i olja – totalt cirka 370 g
  • 25 g räkor
  • 25 g lax
  • 1½ dl kesella
  • Rivet citronskal från 1 KRAV- citron
  • 1 tsk citronsaft
  • ½ liten knippa citronmeliss
  • ¾ tsk fint havssalt
  • ¼ tsk cayennepeppar
  • Ett par varv nymalen svartpeppar
  • gelatinblad

Tillbehör

  • Rostat ljust fullkornsbröd, endiv och vattenkrasse

Syltade tranbär

  • 100 g tranbär
  • ½ tsk finriven färsk ingefära
  • 2 msk ljust råsocker
  • 1 stjärnanis
  • ½ tsk gurkmeja
  • ½ msk citronsaft
  • ½ msk äppelmust
  • Havssalt

Tillagning

  • Placera tonfisken i en sil och låt den droppa av.

  • Hacka räkor och lax fint och blanda det med tonfisken.

  • Blanda fisk och skaldjur med kesella, citronskal och -saft, finhackad citronmeliss, salt och de två sorterna peppar.

  • Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter.

  • Ta upp dem och smält dem i vattenbad tillsamman med det vatten som följer med.

  • Låt gelatinet svalna och ta nu lite av tonfiskblandningen i.

  • Blanda därefter i resten av tonfiskblandningen.

  • Lägg den färdiga moussen i en skål och ställ den att svalna cirka 4 timmar.

  • Skölj nu tranbären och lägg dem i en kastrull med ingefära, socker, stjärnanis, gurkmeja, citronoch äppelmust och en nypa havssalt.

  • Låt det sjuda i 15 minuter på svag värme tills bären brister.

  • Rör under tiden och smaka av.

Laga traditionell julmat i nya och hälsosamma kläder