Sunda recept med svamp

Njut av jordens skatter på nya sätt. Hämta sju recept som både kropp och smaklökar kommer att älska.

Svamp

Svamp är fantastiskt gott och det passar både för den som vill hålla en slank linje och för den som vill leva sunt i allmänhet. Svamphattarna är ytterst kalorisnåla och fyllda med kostfibrer, vilket betyder att du kan äta dem med gott samvete.

Ur näringssynvinkel är svamparnas stora fördel alla de vitaminer och mineraler de innehåller, som hämtats ur jorden och lagras i svampköttet. Det gäller hela familjen av B-vitaminer som svampar är proppfulla av och som bland annat är viktiga för ämnesomsättningen. Men det gäller också ämnen som till exempel vätskereglerande kalium och immunförsvarsstärkande selen. Förutom vanliga näringsämnen finns det i svamp också en rad flavonoider som har visat sig kunna fungera som starka antioxidanter i kroppen.

En amerikansk studie 2007 visade att ett extrakt av svamp till exempel kan hämma utvecklingen av cancerceller i urinblåsan. Svamp kan bekämpa bland annat diabetes och störningar i kretsloppet. Det finns alltså många hälsofördelar att glädja sig över när du hugger in i någon av de läckra rätterna.

Saknar du inspiration i köket? I FORMs sunda recept ger dig läckra, lätta och sunda förslag på dagens måltider.

Frys ner svamp

Har du massor av svamp kan du frysa ner den. Den håller sig upp till ett år i frysen. Skär dem i lagom stora bitar, lägg dem i en gryta med en bottenskyla vatten och värm ett par minuter. Häll bort vattnet och frys ner svampen i lagom stora portioner.