Svampsallad med vitlök och timjan

20 minuter
367 kcal

Lätt lunch med krispiga inslag.

Svampsallad med vitlök och timjan

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 300 g kantareller
  • 200 g karljohansvamp
  • 2 tsk olivolja
  • 2 schalottenlök
  • 4 fett vitlök
  • 6 stjälkar timjan
  • 2 msk ljus balsamvinäger
  • Salt
  • Peppar
  • 200 g blandsallad
  • 300 g mangold
  • 70 g grovt bröd

Tillagning

Ansa svampen och skär den i mindre bitar. Om du väljer torkad karljohansvamp behövs 100 g torr svamp. Stek dem på hög värme i lite olja tills de börjar ge ifrån sig vätska. Tillsätt hackad lök och när den är genomskinlig tillsätts hackad vitlök. Lägg ner timjankvistarna efter 5 min och tillsätt ljus balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar och vänd ner i blandsallad och strimlad och förvälld mangold. Även spenat kan användas. Salladen serveras varm med rostat bröd.

Därför är den nyttig:

Rätten har mycket låg energitäthet, vilket betyder att du kan äta dig mätt med gott samvete. Samtidigt gör det höga innehållet av kostfibrer att du blir mätt. Rätten bågnar även av nyttiga vitaminer och mineraler som till exempel vätskereglerande kalium och immunförsvarsstärkande C- och E-vitamin.

Vill du äta vegetariskt till middag oftare? Här hittar du flera nyttiga, vegetariska recept