Så här använder du dina rester

Med bara lite eftertanke kan du förhindra att dina matrester hamnar i soppåsen. Du sparar både pengar och undviker matsvinn.

Matrester chilitomatsoppa

Vad ska vi äta ikväll? Innan du bestämmer dig för kvällens meny, så kolla alltid i kylskåpet efter rester. För om det finns något där har du plötsligt en bra grund till kvällens middag. Är resterna för små för att utgöra en hel måltid, så använd dem som förrätt, pålägg eller till en restbuffé.

Ha eventuellt en fast restdag, t ex måndag, och förvara alltid dina matrester i genomskinliga burkar längst fram i kylskåpet, så att du inte missar dem.

7 goda rester – så här använder du dem

rester-morötter

Grönsaker

Har du t ex mycket grönsaksrester kan måndagsrätten vara en grönsakssoppa. Här gör det ingenting om grönsakerna ser lite trötta ut.
Skär grönsakerna i tärningar, stek i lite olja, koka i en god buljong och mixa sedan soppan. Smaka av och servera ett gott bröd till.

Kött
© iStock

Kött

Omeletter, matpajer, pyttipanna och pitabröd är bra rätter att använda dina rester av kött i.

Kokt potatis
© iStock

Kokt potatis

Potatis är guld värd dagen efter. Skär den i tärningar och lägg den i t ex soppor och omeletter eller använd den som pålägg på smörgåsar med lite majonäs och gräslök.
Har du mycket potatis, så gör en potatissallad, antingen med pesto eller creme fraiche, och använd massor av färska örter.

rester-pasta
© iStock

Kokt pasta

Pastasallader är populära hos både stora och små. Vänd pastan med pesto eller en god marinad, och tillsätt t ex tomater, ärtor, paprika och rödlök. Som topping kan du använda pinjenötter, fetaost eller parmesan i flagor.

rester-ris
© iStock

Kokt ris

Har du kokt för mycket ris är det gott att göra stekt ris dagen därpå, t ex med räkor eller kyckling och mycket vitlök och grönsaker.

rester-kyckling
© iStock

Fågel

Kyckling är väldigt gott att använda rester av. Använd den som fyllning i soppor, gör smörgåsar med bacon och currydressing eller blanda en caesarsallad med romansallad, parmesan och brödkrutonger.

Creme fraiche och liknande

Gör en dressing och använd den till sallad, servera den till potatis, fisk eller kött istället för sås eller använd den som en dipp till grönsaksstavar.