Du får leta länge för att hitta en ingrediens som är nyttigare än grönkål. De tjocka, lockiga bladen innehåller dubbelt så mycket kostfiber som broccoli och är fullproppade med vitamin A, vitamin C och kalcium. Grönkål kan vara lite av en hårding att bekanta sig med, men den här veckan hjälper vi dig att komma igång med denna gröna hälsobomb med en serie goda recept.
Vi börjar försiktigt med pannkakor. Till middag? Ja, absolut!
De här är supernyttiga också, eftersom vi har blandat grönkål i smeten och serverar dem med marinerade kräftstjärtar, avokado och groddar.
På tisdag är det pasta på menyn med grönkål, zucchini, vita bönor, ricotto och parmesan. En härlig grön rätt som är enkel att göra.
Vi stannar i det gröna hörnet och serverar nästa dag en rik och färgstark grönkålssoppa med en topping på inlagd pumpa, pumpakärnor och granatäppelkärnor.
Torsdagen kommer säkert att bli uppskattad av både unga och gamla när vi stoppar grönkålen i goda små tacos med kyckling och majs.
Veckan avrundas med fläskkött med äpplen, grönkål, rödlök och rotselleri – och sedan är det helg.
Om du behöver lite extra energi i vintermörkret kan du prova vårt helgrecept, som den här veckan är en fräsch smoothie med grönkål, spenat, banan, kvarg och citron. Servera den till frukost med en härlig topping av apelsinskal, blåbär och nötter.
Smakliga måltider!
Veckans tips
Så förbereder du grönkål
Ta ett grönkålsblad och vänd på det så att den mittre stjälken syns. Klipp eller nyp bort alla lockiga bitar från mittstammen – det är dem du ska använda. Släng stjälken.
Skölj grönkålen noggrant. I de ihoprullade bladen kan det finnas mycket jord, sand och små insekter. Skölj grönkålen i en stor skål med vatten och byt vatten flera gånger.
Slunga grönkålen helt torr i en salladsslunga.
Lägg den sköljda och torkade grönkålen i fryspåsar. Stäng påsarna och förvara dem i kylen där grönkålen håller sig i upp till 3 veckor.
När du är redo att använda grönkålen tar du de rengjorda bladen och ”masserar” dem med lite olivolja i någon minut tills du känner att de blir ”mjuka” – mindre styva.
Hacka sedan grönkålen i önskad storlek. Ju finare du hackar, desto lättare ”glider” grönkålen ner – särskilt för de yngsta medlemmarna i familjen.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.