Rotfrukter är i säsong just nu, och vi rekommenderar varmt att fylla din tallrik med dessa underbara rötter. De är hälsosamma, billiga, klimatvänliga och kalorisnåla – och de är fyllda med mättande kostfiber.
Vi börjar med en portion spaghetti bolognese, där vi har minskat på köttet men kompletterat med riven rotselleri. Nästa dag bakar du rotfrukter i ugnen och serverar dem med varmrökt lax, linser och dipp.
De närmaste dagarna bjuder på jordärtskockssoppa (psst... läs alla bra tips för att göra den ännu nyttigare) och varm pastasallad med pesto och bakade rotfrukter.
På fredagen kan du njuta av en värmande vinterrätt: kalkongryta med paprika och potatismos med rotfrukter.
Sugen på efterrätt? Avsluta då med vår goda rödbetschokladkaka. Alternativt kan du också servera en god kopp kaffe med vår läckra chokladbräck med nötter. Eller prova ett av våra många andra recept på nyttigt julgodis.
Smakliga måltider!
Veckans tips
Ge dina rotfrukter lite bett – och kyla
När du bakar rotfrukter blir de söta och lite tama i smaken. De mår därför bra av en syrlig motpol i form av vinäger, vin, senap, citron, yoghurt eller gräddfil. Skaka ihop en dressing av olja, vinäger, citronsaft, senap, salt och peppar.
Om du förvarar dina rotfrukter mörkt och svalt (0-5 grader) håller de sig i flera veckor. Lägg dem i en papperspåse i kylskåpets krispiga låda eller i en plastlåda på balkongen eller i carporten. Klipp av blasten – annars stjäl den kraft från roten.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.