Blomkål har mycket att skryta med eftersom den kan användas till allt; soppa, sallad, pizza – ja, till och med smoothies och tårta. Och medan du njuter av den lökformade kålen kan du njuta av mättande kostfibrer och massor av C-vitamin.
Glöm barndomens mjuka, kokta blomkål! I dag har de vita, knöliga buketterna blivit en favorit i det moderna gröna köket.
Vi äter dem råa i sallader och som snacks med en god dipp. Vi använder dem i soppor och såser, vi bakar dem i ugnen, vi mixar dem till och med och använder dem i pizzabottnar eller river och äter dem som ett kalori- och kolhydratfattigt alternativ till ris.
Du kommer att få smaka på allt detta i veckans meny! Om du inte har provat blomkålsris än får du chansen på måndag när vi serverar det med ugnsbakad lax, rotfrukter och hollandaisesås (även såsen är gjord på blomkål).
På fredag bjuds det på en vacker blomkålspizza med kikärter, avokado och syltad rödlök. Båda rätterna är supergoda, men om du bara vill testa ett recept från veckans meny så vill vi rekommendera de ugnsbakade, barbecuemarinerade blomkålsbuketter i små tortillabröd med grönsaker och avokadodressing. Den är MUMS!
Vill du ha ännu mer blomkål har vi smugit in ett halvt kålhuvud i helgens smarriga chokladmuffins – och lugn, bara lugn, de smakar mycket mer kaka än kål!
Om du gillar att baka kan du också prova våra blomkålsbröd utan mjöl . De är lätta att baka – och dessutom är de goda som mellis eller i lunchlådan. Receptet är för två bröd, men det är lätt att multiplicera.
Smaklig måltid!
Veckans tips
Mmm... blomkålssmoothie! Visste du att du kan lägga blomkål i dina smoothies? Till 1 person mixar du: 100 g frusen blomkål med 100 g frysta bär, 1 mogen banan, 2 dl mjölk, 1 dl naturell yoghurt och ev. en nypa vaniljpulver.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.