Sommartid är grilltid, och de flesta av oss älskar att laga mat under bar himmel med familj och vänner. Det är mysigt, det smakar gott, men det är inte alltid de hälsosamma råvarorna som dominerar på grillgallret.
Du kan dock ta ett stort steg i rätt riktning om du låter dig inspireras av veckans meny. Här har vi gått en stor båge runt matbutikens klassiska grillbricka med biffar, kotletter och korv – och därmed massor av så kallat rött kött.
Istället har vi slängt fisk, grönsaker, kyckling och havskräftor på grillen – minst lika gott och mycket nyttigare!
Till grillspetten, som vi serverar på tisdag, föreslår vi att du serverar en stor sallad och kanske ett gott bröd, till exempel goda tunnbröd. Om det finns plats på grillen kan du också servera grillad spetskål. Det är både enkelt och gott. Dela spetskålen i kvartar och låt stjälken sitta kvar. Pensla med olja och grilla 2 minuter på varje sida. Strö över salt och peppar och servera. Se receptet här.
Om du får gäster i helgen – kanske till en härlig grillmiddag – har vi ett förslag på en underbar sommardessert. Nämligen vår goda rabarberpaj med ricottacreme. Mums! Vill du också lägga desserten på grillen, prova grillad ananas med mynta och vaniljkräm.
PS: Om du inte har turen att äga en grill kan du också använda en grillpanna eller en vanlig stekpanna för veckans goda rätter.
Veckans tips
Om du byter ut två grillkorvar mot en kycklingfilé sparar du ca 240 kalorier. Och det är inte den enda fördelen, som bonus får du även i dig mindre mättat fett, färre tillsatser och mer mättande protein.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.