Högsäsongen för bär är igång – hurraaa – vem kan motstå de söta, solmogna bären? Ingen. Och det ska du inte heller. För utöver att smaka fantastiskt gör du din hälsa en stor tjänst om du varje dag ser till att få i dig ett par nävar bär.
Bär är nämligen späckade med vitaminer, mineraler, kostfibrer och antioxidanter i en grad, som få andra frukter och grönsaker kan mäta sig med.
Många av de nyttiga ämnena sitter nämligen i skalet, och bär har mer skal per gram i förhållande till andra frukter. Samtidigt skalar du inte bären innan du äter dem, som du kanske gör med andra frukter och grönsaker.
Bär är goda på gröten eller kvargen på morgonen, som ett nyttigt mellanmål eller i smoothies, kakor och desserter. Kolla in helgens helt ljuvliga nötbotten med rabarberskum och jordgubbar.
Men bär kan också användas i dina sallader. I veckans meny hittar du fler goda exempel, t ex en ljuvlig sallad med quinoa, blåbär, grillade persikor, pinjenötter och fetaost. Servera salladerna med kyckling, växtbaserad biff, fisk eller skaldjur – gärna från grillen. Mycket somrigare än så blir det inte.
Om du vill servera en liten aptitretare eller förrätt innan kan du prova våra läckra vietnamesiska vårrullar med kyckling, krispiga grönsaker och en kryddig jordgubbsdipp. Mycket nöje!
Veckans tips
Förvara dina bär i kylen Bär håller sig bäst i kylskåpet om du inte ska äta dem samma dag, men ta ut dem i god tid innan du ska äta dem – så blir smaken och doften mer intensiv.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.