Det är nästan som att äta godis – att sitta med en påse färska, söta ärtor med skal, men samtidigt får du massor av hälsa i kroppen.
Även om de är små har ärtor ett högt mättnadsvärde. Det beror på att det är en av de grönsaker som innehåller både mest protein och mest kostfiber.
En studie från Köpenhamns Universitet visar till och med att ärtor mättar bättre än kött. I ett experiment åt deltagarna hela 12 procent färre kalorier i nästa måltid när de tidigare hade fått biffar gjorda på bönor och ärtor istället för fläsk och nöt.
Som en extra bonus får du också både kalium samt vitamin C och K.
Om du inte kan få tag på färska ärtor behöver du inte vara besviken. I stort sett alla näringsämnen bevaras i de små gröna kulorna – även efter månader i frysen. Det beror på att ärtorna blancheras och fryses ned omedelbart efter skörden.
Under den kommande veckan finns gröna ärtor på menyn flera gånger. Ärter kan nämligen både blandas i rätter som sallader, omeletter, grytor, vegetariska biffar och soppor samt i dips som hummus, pesto och guacamole.
Just nu är det också säsong för rabarber. Prova dem i en härlig kombination med jordgubbar i en god trifli, som är så nyttig att du även kan äta den till frukost. Mums, säger vi bara. Och smakliga måltider!
Ugens tip
Välj de små Små ärtor är sötast och saftigast. Stora ärtor är mjöligare eftersom en del av sockret ombildas till stärkelse när ärtorna växer.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.