Följ med oss på en liten kulinarisk resa till vackra Spanien. Se fram emot fisk, skaldjur och massor av grönsaker.
Vi börjar med en kall start – den kalla spanska soppan, gazpacho. Fixa toppingar i form av brödkrutonger och finhackad gurka, röd paprika och rödlök i små skålar vid sidan om och servera med gott bröd och den spanska vitlöksmajonnäsen, aioli – se hur du gör majonnäsen längre ner på sidan.
Spanjorerna är duktiga på fisk, så på tisdag serveras ugnsbakad torsk med grillad zucchini och paprika.
På onsdag serverar vi den spanska omeletten, tortilla. Här i en version med röd paprika, lök och oliver. Men det går också bra att göra den mer traditionellt med lök och kokt potatis.
Receptet är gjort så att det blir en tortilla per person. Om ni är fler är det bra att ha flera stekpannor igång samtidigt så att ni ändå hinner laga middag på nolltid.
Torsdagens melonsallad med serranoskinka och pinjenötter passar utmärkt en varm vårkväll – gärna tillsammans med grillad kyckling eller en bit fisk.
Fredagen handlar om klassikern över dem alla: paella. Denna läckra risrätt finns i otaliga versioner och är lätt att anpassa efter dina och dina familjemedlemmars eller gästers smaklökar. I vårt recept använder vi fullkornsris, stora räkor, musslor och mycket grönsaker.
I helgen kan du bjuda in gästerna på tapas och servera helgens recept: vitlöksmarinerade räkor, grillade padrones, bröd och en god romescosås.
Olé!
Veckans tips
Aioli – den godaste dippen Den spanska vitlöksmajonäsen är god som dipp till pommes, kött, fisk, grillade grönsaker, bröd eller i en hamburgare. Här får du den i en lättare version.
3-4 PERS.
4 msk majonäs
8 msk kvarg eller grekisk yoghurt
3 vitlöksklyftor
2 msk citronsaft
Havssalt
Svartpeppar, nymalen
Så gör du: Rör ihop majonäsen med kvarg och finriven vitlök. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
I FORMs meny ger dig inspiration till vardagsmaten
Varje vecka serverar vi 5 nyttiga middagsrecept, som är utvalda efter principerna här nedanför. Du får också en bonusrätt till helgen.