Kanelbullar med dadlar

2½ timmar
178 kcal

En nyttigare tolkning av den älskade kanelbullen, här serverad i butterkaksform och fylld med dadlar. Testa I FORMs goda recept.

Kanelbullar med dadlar

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 st.

  • ¼ dl mjölk
  • ¼ dl vatten
  • 4 g jäst
  • ¼ msk extra virgin olivolja
  • ägg
  • ¼ msk flytande honung
  • 41 g vetemjöl
  • 8⅓ g grahamsmjöl
  • ¼ tsk kardemumma
  • ¼ nypa havssalt

Fyllning:

  • 20 g dadlar
  • ¼ dl vatten
  • ⅓ tsk kanel

Topping:

  • 13 g färskost, light
  • ⅓ msk grekisk yoghurt, 2 %
  • ⅓ tsk akaciahonung
  • ¼ ekologisk citron, skalet

Så gör du

  • Värm mjölk och vatten till fingervarmt.
  • Lös upp jästen i en skål med vätskan. Tillsätt olja, ett av äggen och honung. Blanda ihop ordentligt.
  • Lägg i mjöl, kardemumma och salt, och knåda i 5 min.
  • Jäs degen under bakduk i 1 tim.
  • Ta bort kärnan från dadlarna och mixa dem med vatten och kanel.
  • Kavla ut degen till en plåts storlek. Bred på dadelblandningen, och rulla ihop degen till en lång rulle. Skär i 12 bitar.
  • Värm ugnen till 180 grader varmluft. Lägg bullarna i en rund form klädd med bakplåtspapper och låt jäsa i 30 min till.
  • Pensla bullarna med vispat ägg och grädda i ugnen i 25 min. Låt svalna.
  • Blanda alla ingredienser till toppingen och bred på de svala bullarna.

TIPS! Dessa kanelbullar kan frysa om du inte lägger på toppingen. Värm på någon minut i mikron innan servering,