Enkel och nyttig tomatsoppa

Hemmagjord tomatsoppa är både lätt att laga och smakar fantastiskt – dessutom är det en billig maträtt. Lär dig allt om tomatsoppa, och testa ett av våra nyttiga favoritrecept på tomatsoppa.

Tomatsoppa i tallrik

TOMATSOPPA Lägg i massor av grönsaker och kryddor om du vill göra din tomatsoppa så nyttig som möjligt.

© iStock

Med sin vackra röda färg och sin mjuka smak är tomatsoppa en riktig klassiker bland soppor. Tomatsoppa kräver inte många ingredienser för att smaka gott, men bara fantasin sätter gränser för vad man kan lägga i sin tomatsoppa – och vad man kan äta som tillbehör. Testa ett av våra nyttiga recept på tomatsoppa, och få inspiration att laga din egen.

Här hittar du recept på tomatsoppa

Frågor och svar om tomatsoppa

Vad ska det vara i en tomatsoppa?

Tomatsoppa kan lagas på massor av olika sätt, och i mer eller mindre nyttiga varianter. Med ganska få ingredienser kan du snabbt röra ihop en enkel och fantastiskt smakrik tomatsoppa. Använd till exempel:

 • Färska tomater eller burktomater
 • Hackad lök och vitlök
 • Olivolja
 • Lite matlagningsgrädde
 • Buljong eller vatten
 • Färsk basilika
 • Salt och peppar

Voilá – och du har en tomatsoppa som är mättande och har en smak av Italien. Vill du ha starkare smak i din tomatsoppa så kan du till exempel ha i chili, riven ingefära eller paprika. Du kan också blanda ner grönsaker som morot, paprika eller bladselleri om du vill öka nyttigheten i din tomatsoppa.

Här hittar du recept på tomatsoppa

Hur lagar man tomatsoppa?

Precis som med antalet ingredienser i en tomatsoppa, finns det flera olika sätt att tillreda den. Vissa föredrar en tomatsoppa med tuggmotstånd, medan andra vill ha en helt slät konsistens. Tomatsoppans bas är ofta samma oavsett.

 1. Hacka ingredienserna till tomatsoppan relativt fint.
 2. Stek ingredienserna i olivolja.
 3. Tillför vätska i form av matlagningsgrädde eller buljong+vatten och låt det koka ihop under ett lock medan du smakar av med salt, peppar och kryddor.
 4. Använd en stavmixer till att göra soppan slät om du vill ha den så – eller servera den som den är, med lite bitar att tugga på.

Är tomatsoppa nyttigt?

Tomatsoppans primära ingrediens är tomat, som bara innehåller 20 kalorier per 100 gram. Så du kan äta många tomater utan att bekymra dig om din vikt.

Tomater är också rika på ämnet lycopen, som är en kraftfull antioxidant, som kan förebygga inflammationer i din kropp. Ämnet ger störst effekt när tomaterna värms upp, eftersom värme får tomaternas celler att spricka. Så tomatsoppa är faktiskt en riktigt bra källa till lycopen.

Hur nyttig din tomatsoppa är beror dock i hög grad på vilket recept du följer. Ju fler grönsaker du späder soppan med, desto fler hälsofördelar får du.

Vissa tomatsoppor innehåller mycket grädde och olja, som får kaloriinnehållet att skjuta i höjden, men det förändrar inte det faktum att soppan samtidigt kan innehålla massa nyttiga saker.

Ska det vara färska tomater eller burktomater i tomatsoppa?

Det korta svaret är: Det bestämmer du själv. Själva tillagningen av tomatsoppan går snabbare om du väljer tomater från konserv.

Smakmässigt föredrar vissa färska tomater i en tomatsoppa, medan vissa tycker att det smakar lika bra med burktomater tillsammans med lite tomatpuré.

Du kan basera ditt val på två parametrar: Tid och smak. Hälsomässigt får du lika många fördelar genom att välja tomater på burk som färska.

Tomaterna värmebehandlas innan de konserveras, vilket gör det lättare för kroppen att ta upp tomaternas nyttiga näringsämnen, som till exempel antioxidanten lycopen.

Kan man frysa tomatsoppa?

Tomatsoppa kan med fördel frysas ner och sparas till en annan dag. Bara kom ihop av kyla ner soppan till minst rumstemperatur innan du lägger in den i frysen. En för varm soppa kan överbelasta frysens system och förstöra dina andra matvaror.

Har du använt grädde i din tomatsoppa kan du också frysa ner den, men du riskerar att grädden skär sig vid uppvärmning. Lagar du tomatsoppa bara för att frysa ner den kan du vänta med att lägga i grädden tills du värmer upp den igen. Den kan hålla sig i frysen i cirka tre månader.

Kan tomatsoppa värmas upp igen?

Tomatsoppa kan absolut värmas upp efter att den varit kyld. Tomater kokar dock upp väldigt snabbt och riskerar att stänka röda prickar i ditt kök. Så kom ihåg att röra om i soppan under tiden – oavsett om du värmer den i en kastrull på spisen eller i mikrovågsugnen.

Det bästa sättet att värma upp en frusen tomatsoppa på är genom att låta den tina i kylskåpet över natten innan uppvärmning.

Vilka toppingar är goda på tomatsoppa?

Tomatsoppa i sin rena form smakar gott, men liksom många andra soppor blir tomatsoppa ännu godare om den får lite extra smaker på toppen. Testa till exempel att toppa din tomatsoppa med:

 • Färsk basilika eller persilja
 • Rostade krutonger
 • Korngryn
 • Linser
 • Rostade nötter
 • Rostade kikärter (ev. med hackad vitlök)
 • Pumpafrön
 • Vårlök
 • Nymalen peppar
 • Parmesanost
 • Ugnsbakade körsbärstomater
 • Fullkornspasta

Vilka kryddor är goda i tomatsoppa?

Tomatsoppa kan lagas med både få och många olika kryddor. Salt och peppar är ett måste, men dina smaklökar avgöra hur mycket du kryddar.

Basilika, persilja och oregano är väldigt gott i tomatsoppa, eftersom det är smaker som passar bra ihop med tomater. Använd gärna den färska versionen av fryddorna, om du vill ha mer smak och doft.

För en mer kryddstark tomatsoppa kan du också testa dig fram med chili, kanel och paprikapulver.

Kan man äta tomatsoppa kall?

De flesta föredrar nog att äta tomatsoppan varm, men på en het sommardag kan en kall, kryddad tomatsoppa vara supergod. Den spanska tomatsoppan gazpacho ätes till exempel alltid kall.

Gazpacho har en salsa-aktig smak, eftersom den ofta innehåller grönsaker som paprika, gurka och rödlök. Gazpacho er som regel inte heller lika krämig i konsistensen som en vanlig tomatsoppa. Här hittar du receptet på en god gazpacho

Hur länge kan en tomatsoppa förvaras i kylskåpet?

Tomat är en vattenrik grönsak – precis som gurka – och håller därför inte lika länge som potatis eller morötter. Man brukar säga att tomater håller sig ungefär en vecka i kylskåpet, och det gäller även för din tomatsoppa.

Men har du använt grädde i din tomatsoppa håller den bara 2–3 dagar i kylskåpet.

4 tips för att spara tomatsoppa i kylskåpet:

 1. Låt inte tomatsoppan stå i flera timmar på köksbordet. Bakterier trivs nämligen bäst vid temperaturer mellan 20-40 grader.
 2. Lägg resterna av tomatsoppan i kylskåpet så snart soppan har svalnat. Den ska inte vara för varm, eftersom den då avger värme till dina andra kylvaror.
 3. Dela upp stora portioner i mindre behållare eller påsar för att soppan ska kylas ner snabbare.
 4. Se till att kylskåpet håller en temperatur på max 5 grader.