Enkel och nyttig tomatsoppa
Hemmagjord tomatsoppa är både lätt att laga och smakar fantastiskt – dessutom är det en billig maträtt. Lär dig allt om tomatsoppa, och testa ett av våra nyttiga favoritrecept på tomatsoppa.
Hemmagjord tomatsoppa är både lätt att laga och smakar fantastiskt – dessutom är det en billig maträtt. Lär dig allt om tomatsoppa, och testa ett av våra nyttiga favoritrecept på tomatsoppa.
Med sin vackra röda färg och sin mjuka smak är tomatsoppa en riktig klassiker bland soppor. Tomatsoppa kräver inte många ingredienser för att smaka gott, men bara fantasin sätter gränser för vad man kan lägga i sin tomatsoppa – och vad man kan äta som tillbehör. Testa ett av våra nyttiga recept på tomatsoppa, och få inspiration att laga din egen.
Frågor och svar om tomatsoppa
Tomatsoppa kan lagas på massor av olika sätt, och i mer eller mindre nyttiga varianter. Med ganska få ingredienser kan du snabbt röra ihop en enkel och fantastiskt smakrik tomatsoppa. Använd till exempel:
Voilá – och du har en tomatsoppa som är mättande och har en smak av Italien. Vill du ha starkare smak i din tomatsoppa så kan du till exempel ha i chili, riven ingefära eller paprika. Du kan också blanda ner grönsaker som morot, paprika eller bladselleri om du vill öka nyttigheten i din tomatsoppa.
Precis som med antalet ingredienser i en tomatsoppa, finns det flera olika sätt att tillreda den. Vissa föredrar en tomatsoppa med tuggmotstånd, medan andra vill ha en helt slät konsistens. Tomatsoppans bas är ofta samma oavsett.
Tomatsoppans primära ingrediens är tomat, som bara innehåller 20 kalorier per 100 gram. Så du kan äta många tomater utan att bekymra dig om din vikt.
Tomater är också rika på ämnet lycopen, som är en kraftfull antioxidant, som kan förebygga inflammationer i din kropp. Ämnet ger störst effekt när tomaterna värms upp, eftersom värme får tomaternas celler att spricka. Så tomatsoppa är faktiskt en riktigt bra källa till lycopen.
Hur nyttig din tomatsoppa är beror dock i hög grad på vilket recept du följer. Ju fler grönsaker du späder soppan med, desto fler hälsofördelar får du.
Vissa tomatsoppor innehåller mycket grädde och olja, som får kaloriinnehållet att skjuta i höjden, men det förändrar inte det faktum att soppan samtidigt kan innehålla massa nyttiga saker.
Det korta svaret är: Det bestämmer du själv. Själva tillagningen av tomatsoppan går snabbare om du väljer tomater från konserv.
Smakmässigt föredrar vissa färska tomater i en tomatsoppa, medan vissa tycker att det smakar lika bra med burktomater tillsammans med lite tomatpuré.
Du kan basera ditt val på två parametrar: Tid och smak. Hälsomässigt får du lika många fördelar genom att välja tomater på burk som färska.
Tomaterna värmebehandlas innan de konserveras, vilket gör det lättare för kroppen att ta upp tomaternas nyttiga näringsämnen, som till exempel antioxidanten lycopen.
Tomatsoppa kan med fördel frysas ner och sparas till en annan dag. Bara kom ihop av kyla ner soppan till minst rumstemperatur innan du lägger in den i frysen. En för varm soppa kan överbelasta frysens system och förstöra dina andra matvaror.
Har du använt grädde i din tomatsoppa kan du också frysa ner den, men du riskerar att grädden skär sig vid uppvärmning. Lagar du tomatsoppa bara för att frysa ner den kan du vänta med att lägga i grädden tills du värmer upp den igen. Den kan hålla sig i frysen i cirka tre månader.
Tomatsoppa kan absolut värmas upp efter att den varit kyld. Tomater kokar dock upp väldigt snabbt och riskerar att stänka röda prickar i ditt kök. Så kom ihåg att röra om i soppan under tiden – oavsett om du värmer den i en kastrull på spisen eller i mikrovågsugnen.
Det bästa sättet att värma upp en frusen tomatsoppa på är genom att låta den tina i kylskåpet över natten innan uppvärmning.
Tomatsoppa i sin rena form smakar gott, men liksom många andra soppor blir tomatsoppa ännu godare om den får lite extra smaker på toppen. Testa till exempel att toppa din tomatsoppa med:
Tomatsoppa kan lagas med både få och många olika kryddor. Salt och peppar är ett måste, men dina smaklökar avgöra hur mycket du kryddar.
Basilika, persilja och oregano är väldigt gott i tomatsoppa, eftersom det är smaker som passar bra ihop med tomater. Använd gärna den färska versionen av fryddorna, om du vill ha mer smak och doft.
För en mer kryddstark tomatsoppa kan du också testa dig fram med chili, kanel och paprikapulver.
De flesta föredrar nog att äta tomatsoppan varm, men på en het sommardag kan en kall, kryddad tomatsoppa vara supergod. Den spanska tomatsoppan gazpacho ätes till exempel alltid kall.
Gazpacho har en salsa-aktig smak, eftersom den ofta innehåller grönsaker som paprika, gurka och rödlök. Gazpacho er som regel inte heller lika krämig i konsistensen som en vanlig tomatsoppa. Här hittar du receptet på en god gazpacho
Tomat är en vattenrik grönsak – precis som gurka – och håller därför inte lika länge som potatis eller morötter. Man brukar säga att tomater håller sig ungefär en vecka i kylskåpet, och det gäller även för din tomatsoppa.
Men har du använt grädde i din tomatsoppa håller den bara 2–3 dagar i kylskåpet.
4 tips för att spara tomatsoppa i kylskåpet: