Är potatis dåligt för blodsockret?

Potatis får ofta skulden för att blodsockernivån stiger. Men är dessa anklagelser verkligen berättigade?

Sallad med potatis

KALL POTATIS – påverkar blodsockret mindre än varm.

© Thomas Dahl

Att kalla potatis ”dåligt” för blodsockret är inte riktigt rättvist.

Potatis innehåller cirka 17 g kolhydrater/100 g och har ett högt glykemiskt index. Det innebär att den har en hög förmåga att höja blodsockernivån.

På så sätt är det inte en höjdare för blodsockret.

Läs också: Guide: Välj de bästa kolhydraterna

Men hur snabbt en matvara höjer blodsockernivån beror också på om du äter den ensam eller vad du har mer på tallriken.

Du kanske äter köttbullar, sås och lite sallad till. Och redan där förändras det glykemiska indexet.

Potatis kan få blodsockernivån att stiga när den äts ensam och i stora mängder.

Men hur ofta gör du egentligen det?

Gör potatis mer blodsocker- vänlig

Ät den tillsammans med protein och fett.

En blandad måltid har mindre påverkan på blodsockret än om du bara äter potatis tills du blir mätt.

Ät den kall.

I en god sallad eller på en smörgås.

Läs också: Potatissallad med ärtor, sockerärtor, ärtskott och fetaost

Begränsa mängden.

Ta två potatisar, och inte tio, när du lägger upp mat. Då påverkas blodsockret mindre.

Ät den med skalet på.

Det resulterar också i mindre ökning av blodsockernivån.

Effekten på ditt blodsocker beror också på vilken typ av potatis du väljer och om den är varm eller kall.

En bakad potatis har till exempel ett högt glykemiskt index, medan en vanlig, varm potatis har ett medel-index och en kall potatis har ett relativt lågt index.

Stärkelsen absorberas långsammare när potatisen är kall.

En frisk kropp har vi en regulator i form av insulin, som ser till att blodsockernivån sjunker igen efter att vi ätit potatis.

Om du har diabetes eller äter specifikt för att hålla blodsockret stabilt är det förstås en annan sak.

Läs också: 10 symptom på diabetes

Att äta kokt potatis är dock inte sämre än att äta vitt ris eller pasta. Dessutom har potatis många andra fördelaktiga egenskaper som gör den till en välkommen gäst på menyn.

Den innehåller färre kalorier per 100 g än ris, pasta och bönor. Den är en relativt bra källa till C-vitamin.

Potatis är dessutom billigt och lättillgängligt i vår del av världen, och dess klimatavtryck är lågt.

Källa: Stine Junge Albrechtsen, klinisk dietist